Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Θα το τολμήσεις κ. Αλογοσκούφη;

Αν η Ελληνική κυβέρνηση θέλει ειλικρινά να αποχτήσει το DVD με τα ονόματα των Ελλήνων που έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο Λίχτενσταϊν, δεν χρειάζεται να πληρώσει ούτε σέντ. Η Γερμανική κυβέρνηση το προσφέρει δωρεάν.
Ήδη από τη Δευτέρα 25/2, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομίας, είχε κατηγορηματικά δηλώσει: «Θα ικανοποιήσουμε το αίτημα κάθε ενδιαφερόμενης χώρας και θα δώσουμε τα στοιχεία, χωρίς την καταβολή ούτε του ελάχιστου τιμήματος.
Επειδή το σπορ της φοροδιαφυγής είναι διεθνώς διαδεδομένο, οι αρμόδιες υπηρεσίες πολλών χωρών, με πρώτες την Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία. από την πρώτη κιόλας στιγμή που η υπόθεση αυτή διέρευσε στα γερμανικά ΜΜΕ, ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν αν στο DVD περιλαμβάνονται και δικοί τους φοροφυγάδες. Απευθύνθηκαν στις αρμόδιες γερμανικές αρχές, τους δόθηκαν τα στοιχεία και ήδη δρομολόγησαν τις διαδικασίες των διώξεων.
Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η γειτονική μας Ιταλία, η οποία έχει ήδη πάρει το DVD με το καυτό περιεχόμενο. Ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομίας Βιντσένζο Βίσκο έκανε λόγο για «ένα σημαντικό αριθμό» Ιταλών υπόπτων και τόνισε ότι η Ιταλία δεν πλήρωσε για να πάρει τα στοιχεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Repubblica, η λίστα, η οποία όπως γράφει, θα δοθεί προσεχώς στην δημοσιότητα,περιλαμβάνει γύρω στους 150 Ιταλούς που έχουν βγάλει παράνομα κεφάλαιά τους στο Λιχτενσταϊν.
Μόλις προχθές την Πέμπτη και ενώ το θέμα είχε γίνει πρωτοσέλιδο με αναφορές σε πληροφορίες, ότι στα DVD που έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές διωκτικές αρχές περιλαμβάνονται και Έλληνες, αναφέρθηκε στο θέμα ο Υπουργός Οικονομίας.
Κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το οικονομικό ρεπορτάζ, απαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης σε σχετική ερώτηση είπε: «Θα αξιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες που είναι στη διάθεσή μας. Ανάμεσα σε αυτές και τις πληροφορίες που έρχονται από τρίτα κράτη, τα οποία κάνου και αυτά προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Είπε δε ότι έχει συννενοηθεί με τον υφυπουργό κ. Μπέζα να διατυπώσει το αίτημα, ώστε να δοθούν αυτά τα στοιχεία χωρίς το οποιοδήποτε κόστος για να προσθέσει στη συνέχεια, ότι «αν χρεισθεί να πληρώσουμε για να πάρουμε αυτές τις πληροφορίες και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι πραγματικά μπορούν να μας φανούν χρήσιμες, τότε δεν θα μας σταματήσει αυτό». Είναι προφανές ότι ο κ. Αλογοσκούφης δεν ήταν ενημερωμένος, ότι τα στοιχεία προσφέρονται χωρίς το οποιδήποτε τίμημα αρκεί να ζητηθούν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πράγμα που επιβεβεώνεται και από κύκλους της Εισαγγελίας του Μπόχουμ, ότι το DVD - θησαυρός, κρύβει και μερικές δεκάδες ονόματα Ελλήνων, που ενώ είναι αμφίβολο αν καταβάλλουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο, διαθέτουν «Ιδρύματα» και λογαρισμούς εκατομμυρίων ευρώ στο Λίχτενσταϊν.
Σε αντίθεση με την Ιταλία που θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα των Ιταλών φοροφυγάδων, το ενδεχόμενο αυτό απασχολεί ήδη και τις γερμανικές αρχές, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει στοιχεία πολιτών και επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, «πρέπει πάντοτε να διασφαλίζεται το φορολογικό απόρρητο και οι οδηγίες προς τις υπηρεσίες είναι να το διασφαλίζουν. Δυστυχώς αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντα και όποτε δημοσιοποιούνται στοιχεία, αυτό είναι εις βάρος του ελεγκτικού έργου».
Στο kentri.gr εχουν περιέλθει στοιχεία από CD –Rom, το οποίο αρχές του 2000, είχε καταλήξει επίσης στις γερμανικές διωκτικές αρχές. Aνάμεσα στα 3500 ονόματα από διάφορες χώρες, φιγουράρουν και κάποιοι Έλληνες με «Ιδρύματα» στο Λίχτενσταϊν. Ιδού μερικά με έδρα την Βαντούζ: Fairhouse Foundation, Bendit Foundation, Rembi Foundation, Middle East Foundation, Enosi Foundation, Carvil Foundation. Ανήκουν σε γνωστά ονόματα των βορείων προαστείων.


Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo