Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Έκθεση της Human Rights Watch για την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»

xenioszeushO Ξένιος Ζευς ήταν ο προστάτης των ξένων στην αρχαία Ελλάδα και η φιλοξενία πράξη αρετής και χρέος ηθικό. Οι ξένοι τότε ήταν πρόσωπα ιερά και σταλμένα από το θεό. Από τότε όμως πέρασε πολύ καιρός. Ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία δεν δίστασε να επιλέξει για την επιχείρησή της το όνομα του θεού, προστάτη των ξένων.
Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οργάνωση γνωστή και ως Human Rights Watch μόνο δείγματα συμπάθειας της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους ξένους δεν διακρίνει. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου σήμερα από την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» και τη σχετική έκθεση που συνέταξε και δημοσιοποιήθηκε πριν από ενάμισι περίπου μήνα, μιλήσαμε με τον Βόλφγκανγκ Μπύτνερ, εκπρόσωπο τύπου της οργάνωσης στη Γερμανία. Καταρχάς τον ρωτήσαμε γιατί θέλησαν να ασχοληθούν με την Ελλάδα και τη συγκεκριμένη επιχείρηση:
«Όλο και περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο ανέφεραν περιπτώσεις κακομεταχείρησης και διακρίσεων από τις 4 Αυγούστου πέρυσι που ξεκίνησε η επιχείρηση. Έχοντας αυτό ως βάση προχωρήσαμε και ακούσαμε κι άλλες φωνές. Κάναμε συνεντεύξεις με περισσότερα από σαράντα άτομα κι έτσι συντάξαμε τη σχετική έκθεση».
Τα σημαντικότερα αποτελέσματα
Περιπτώσεις κακομεταχείρισης καταγγέλει η Human Rights Watch
Σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης ο κ. Μπύτνερ αναφέρει: «Τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία επιχειρεί μαζικά κατά των μεταναστών στην Αθήνα. Πρόκειται συχνά για επιχειρήσεις με βίαιο χαρακτήρα. Σταμάτησαν χιλιάδες μετανάστες και τους έκαναν ελέγχους Αλλους τους μετέφεραν στα αστυνομικά τμήματα και κρατήθηκαν για πάρα πολλές ώρες. Αυτό κυρίως που μας δημιουργεί ανησυχία είναι ότι μόλις το 6% βρισκόταν παράνομα στην Αθήνα».
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι: «Από τις 4 Αυγούστου 2012 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2013 η αστυνομία είχε σταματήσει στους δρόμους της Αθήνας για έλεγχο 84.792 άτομα ξένης καταγωγής. Μόνο 4.811 - περίπου 6% - βρέθηκε ότι διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα και μόνο 59 συνελήφθησαν».
 
Μια πολύπλοκη κατάσταση
H Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επωμίζεται ένα τεράστιο βάρος, αφού από τον Έβρο περνάει το 90% των μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη χωρίς να διαθέτει νόμιμα έγγραφα. Για την κατάσταση αυτή μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες συναίνεσαν και υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες όπως το ευρέως γνωστό πλέον Δουβλίνο ΙΙ. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι εταίροι κάθε άλλο παρά πρόθυμοι φαίνονται να κατανεμηθούν ισομερώς τα βάρη από τη λαθρομετανάστευση, με αποτέλεσμα τις δυσκολίες να επωμίζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Την περιπλοκότητα της κατάστασης αναγνωρίζει και ο Βόλφγκανγκ Μπύτνερ, ο οποίος προσθέτει πως θα πρέπει να δει κανείς ότι η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» κρίθηκε ίσως απαραίτητη και λόγω της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο συνοψίζει λέγοντας πως «δεν έχουμε τίποτα εναντίον των ελέγχων για παράνομους μετανάστες όμως οι έρευνες αυτές δεν μπορούν συνδέονται με επιθέσεις και θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα διεθνή στάνταρ».
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Human Rights Watch δηλώνει στην Deutsche Welle πως θα ευχόταν η ελληνική κυβέρνηση να καταδικάζει τις πράξεις αστυνομικής βίας, να δίνει σαφείς οδηγίες στους αστυνομικούς, οι αστυνομικοί να μπορούν να έχουν μια καλύτερη εκπαίδευση ενώ παράλληλα και η ΕΕ να στηρίζει υλικοτεχνικά τις ελληνικές αρχές αλλά και να υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι είναι ως μέλος της και μοιράζεται συγκεκριμένες αξίες.


DW
Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo