Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Προσβολή στη Δημοκρατία και το Σύνταγμα το κλείσιμο της Βουλής

efimΤο αιφνιδιαστικό και εν κρυπτώ κλείσιμο της Βουλής, ακόμη και αν δεν αποτελεί ευθεία παραβίαση του γράμματος, είναι αντίθετο με το πνεύμα του συνταγματικού μας χάρτη και της κοινοβουλευτικής τάξης.Όπως πολύ σωστά είπε ο εμπειρότατος κοινοβουλευτικός, πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η λήξη των εργασιών των τακτικών συνόδων, γινόταν πάντα, όπως τα κοινοβουλευτικά θέσμια ορίζουν, μετά από συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των εκπροσωπουμένων στη Βουλή κομμάτων. Το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι τάχα η Βουλή έκλεισε για τις Ευρωεκλογές, αποτελεί μια φθηνή δικαιολογία. Μην ξεχνάμε ότι τον Αύγουστο του 2007 διέλυσε άρον-άρον τη Βουλή και προκήρυξε εκλογές, προβάλλοντας ως δήθεν λόγο την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Τότε οδηγήθηκε στη διάλυση της Βουλής για να αποφύγει τις συνέπειες από το πόρισμα Ζορμπά για το σκάνδαλο των ομολόγων.

Σήμερα είχε ακόμη σοβαρότερους λόγους. Θα είχε να αντιμετωπίσει τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων σε βάρος υπουργών της, για συμμετοχή τους στα σκάνδαλα της πενταετίας, αφού οι δικογραφίες όδευαν προς τη Βουλή.

Έκλεισαν τη Βουλή για να παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες των υπουργών.

Η ενέργεια αυτή θα έχει όμως μεγάλο πολιτικό κόστος, γιατί ακόμη και οι μη υποψιασμένοι ψηφοφόροι, εξοργίζονται και τιμωρούν, αυτούς που απροκάλυπτα  προβαίνουν σε θεσμικές εκτροπές.

Και αυτή είναι μία θεσμική εκτροπή με ποταπά κίνητρα.

Μεγάλη η ευθύνη του προέδρου της Βουλής που, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά φέρεται ως συνεμπνευστής της εκτροπής. Και η ευθύνη του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη διότι παραπλάνησε τη Βουλή και τα κόμματα, δηλώνοντας ψευδώς ότι  δήθεν αιφνιδιάστηκε. Με τη συμπεριφορά του καταρράκωσε το κύρος του Προέδρου της Βουλής, δεύτερου στην τάξη θεσμικού παράγοντα της Πολιτείας.

efim




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo