Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Το τρίγωνο του διαβόλου

Με αυτό τον τίτλο και υπότιτλο: Στα βουνά της Κρήτης βασιλεύει η μαφία των ναρκωτικών, ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας “Frankfurter Rundschau” στην Αθήνα, Gerd Hoeler, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Μυλοποτάμου Κρήτης.
Το ρεπορτάζ είχε δημοσιευθεί στις 22.8.2005 στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας της Φρανκφούρτης και είχε γίνει τότε αφορμή για κάποιες δηλώσεις και δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού, για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να εξαληφθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο.

Η ενέδρα που έστησαν χθές οι μαφιόζοι των ναρκωτικών εναντίον των ειδικών φρουρών στα Ζωνιανά, φέρει την πολιτεία ενώπιον των ευθυνών της.
Μετά το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο, το ρεπορτάζ του γερμανού δημοσιογράφου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρρον γι΄αυτό και το αναδημοσιεύουμε:

Στο «Τρίγωνο του διαβόλου»», ακόμη και η αστυνομία τρέχει να καλυφθεί.
Στα βουνά της Κρήτης ισχύουν οι νόμοι της μαφίας. Τα βουνά είναι αδιάβατα. Δίπλα στο στενό σοκάκι που διασχίζει τα βουνά παραμονεύουν κίνδυνοι.
Συμμορίες οπλισμένες με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες,σκορπούν ανασφάλεια στην περιοχή.
Ολόκληρα χωριά βρίσκονται κάτω από τον έλεγχό τους, που ζουν από το εμπόριο ναρκωτικών.
Αν κάποιος ξένος πλησιάσει πολύ κοντά στα σπίτια, από τα παράθυρα προβάλουν κάνες πυροβόλων όπλων.
Αυτές οι σκηνές δεν εξελίσσονται στην Κολομβία ή στο Αφγανιστάν, αλλά στη νήσο Κρήτη, στη Χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα.
Τρίγωνο του διαβόλου ονομάζουν αστυνομικοί την περιοχή μεταξύ των ορεινών χωριών Ανώγεια, Ζωνιανά και λιβάδια. Ακόμη και για τους φύλακες του νόμου η περιοχή αυτή είναι «απροσπέλαστη», σύμφωνα με τη μαρτυρία αξιωματικού της τοπικής αστυνομίας προς την εφημερίδα «καθημερινή».
Οι κρητικοί αποκαλούν την περιοχή αυτή «Σούπερ Μάρκετ», διότι εκεί πωλούνται τα πάντα: Χασίς από τις ορεινές φυτείες της περιοχής, αλλά και ηρωίνη, διάφορα ναρκωτικά και όπλα κάθε τύπου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύρια αδήλωτα όπλα.. Περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στην Κρήτη. Εδώ η οπλοκατοχή έχει μακρά παράδοση. Πυροβόλα όπλα, πιστόλια, ρεβόλβερ, κληρονομούνται από πατέρα σε γιό. Το ότι το νησί είναι γεμάτο όπλα, το διαπίστωσαν επίσης και οι Γερμανοί κατακτητές, όταν το 1941 επιχείρησαν να καταλάβουν την Κρήτη. Πουθενά άλλού δεν συνάντησαν τόσο σκληρή αντίσταση όπως εδώ. Λένε ότι κάθε κρητικός, έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο, οι περισσότεροι δε, περισσότερα του ενός. Ένας απ΄ αυτούς είναι ο Γιώργος Βουλγαράκης από το Ηράκλειο. Με υπερηφάνεια πρόσφατα, σε μια συνέντευξη τύπου επιδείκνυε ένα πιστόλι Μπερέττα, που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Αυτός όμως έχει άδεια οπλοφορίας - είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Ο υπουργός κάλεσε τους συμπατριώτες του κρητικούς να βάλουν τέλος στο επικίνδυνο έθιμο: να πυροβολούν στον αέρα σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις. Εξαιτίας αυτών των χαρμόσυνων πυροβολισμών και άλλα ατυχήματα με πυροβόλα όπλα, χρόνο με το χρόνο πολλά άτομα χάνουν τη ζωή τους.
Κάτοχοι αδήλωτων όπλων έχουν προθεσμία μέχρι τέλος του έτους να δηλώσουν τα πιστόλια και τα όπλα τους. Όταν παρέλθει αυτή η προθεσμία, θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές.
Στο «τρίγωνο του διαβόλου» το μέτρο αυτό αφήνει τους πιστολέρο αδιάφορους.
Εκεί πάνω στα βουνά του Ρεθύμνου ισχύουν οι δικοί τους νόμοι. Πολλές από τις χασισοφυτείες τους διαθέτουν τέλεια συστήματα ποτίσματος για την αύξηση της παραγωγής τους. Για τη φύλαξη των φυτειών χρησιμοποιούν συνήθως Αλβανούς μισθοφόρους. Αυτοί δε πυροβολούν εναντίον οποιουδήποτε προσπαθήσει να πλησιάσει στις φυτείες. Περιοχή όπου δεν ισχύει το δίκαιο, χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της αστυνομίας αυτό το μέρος.
Πριν από μερικές μέρες, οι φύλακες του νόμου επεχείρησαν για μια ακόμη φορά να προσεγγίσουν τις χασισοφυτείες. Με το βαρύ αστυνομικό τζιπ ανέβηκαν στο βουνό και πλησίασαν ένα χωριό στα 150 μέτρα. Αρχικά στα παράθυρα εμφανίστηκαν κιάλια. Κατόπιν όταν οι αστυνομικοί πλησίασαν περισσότερο, πρόβαλαν κάνες πυροβόλων όπλων. Λίγο αργότερα έπεσαν οι πρώτες μπαταριές. Οι αστυνομικοί έτρεξαν να καλυφθούν και στη συνέχεια πήραν το δρόμο της επιστροφής.



Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo