Το υδρογονοκινούμενο αυτοκίνητο είναι εδώ
Δέκα χρόνια μετά την πανηγυρική παρουσίαση του πρώτου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου από την βασίλισσα του αυτοκινήτου Μercedes, επανέρχεται και πάλι το θέμα της καύσιμης ύλης παραγωγής ενέργειας κίνησης.
Η εξάντληση των αποθεμάτων πετρελαίου και η κλιματική αλλαγή πιέζουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές καυσαερίων. Έτσι η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την ανάπτυξη κινητήρων που δεν θα κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ είναι όσο ποτέ επιτακτική.
Την εναλλακτική λύση μέχρι τώρα αποτελούσαν τα κινούμενα με μπαταρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως όπως δείχνουν τελευταία Μercedes και Τοyota που πρωτοπορούν στις έρευνες, η τεχνική του υδρογονοκινούμενου αυτοκινήτου γίνεται ανταγωνιστική. Μεγάλη πρόοδο έχουν κάνει οι τεχνικοί κυρίως στη διάρκεια των κυψελίδων καυσίμου, στο κόστος παραγωγής και στα κομφόρ οδήγησης για τους επιβάτες. Ειδικά σε σύγκριση με ηλεκτροκινούμενα με μπαταρία αυτοκίνητα, έχουν να επιδείξουν πολλά πλεονεκτήματα. Είναι το ίδιο αθόρυβα και χωρίς εκπομπές καυσαερίων. Κατά κανόνα όμως τα υδογονοκινούμενα αυτοκίνητα διανύουν εξαπλάσια απόσταση χωρίς ανεφοδιασμό από τα ηλετροκινούμενα με μπαταρία. Επιπλέον οι υδρογονοκινούμενες μηχανές μπορούν να κινήσουν βαρέα φορτηγά και λεωφορεία.
Το θέμα υδρογονοκίνητων μηχανών, παρά τις πρώτες αποτυχίες, δεν άφηνε σε ησυχία ούτε στιγμή τα τμήματα ερευνών των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς η αρχή είναι μεγαλοφυώς απλή. Ο πυρήνας της τεχνικής κυψελιδικού καυσίμου είναι η ελεγχόμενη ανάφλεξη.
Αυτό οι τεχνικοί το έλυσαν με την εισαγωγή στον κυψελιδικό καυστήρα υδρογόνου και οξυγόνου μαζί και έτσι απελευθερώνει ενέργεια όχι με έκρηξη ή ανάφλεξη, αλλά ως ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο κινεί τον ηλεκτροκινητήρα.
Από την εξάτμιση βγαίνει μόνο ατμός και το αυτοκίνητο είναι σχεδόν εντελώς αθόρυβο.
Το υδογονοκινούμενο μοντέλο της F-Cell της Mercedes, που βασίζεται στη σειρά Β, με 3,8 κιλά υδρογόνο προς 8 ευρώ το κιλό διανύει 400 χιλιόμετρα. Ενώ το ηλεκτροκίνητο με μπαταρία διανύει μόνο 100 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό. Ο ανεφοδιασμός επίσης με υδρογόνο διαρκεί μόνο τρία λεπτά, σε αντίθεση με το ηλεκτροκινούμενο με μπαταρία, που πρέπει κανείς να περιμένει ώρες για τη φόρτιση.
Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα: Το υδρογόνο κάπου πρέπει να παράγεται και για την παραγωγή του απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια. Αν παράγεται με ηλεκτρόλυση χάνεται το 50% της ενέργειας η οποία αν παράγεται χημικά είναι πολύ ακριβή.
Οικονομική, λένε οι επιστήμονες, είναι η λύση της υδρογονοκίνησης μόνο αν το υδρογόνο παράγεται με πράσινη ενέργεια.
Ήδη στο Βερολίνο στο παλιό αεροδρόμιο Schönefeld το οποίο, σε μια έκταση ίση με 2000 ποδοσφαιρικά γήπεδα, δημιουργείται πάρκο ανεμογεννητριών. Με το παραγόμενο ρεύμα θα παράγεται υδρογόνο που από τον Ιούνη 2012 θα τροφοδοτεί το μεγαλύτερο CO2-ουδέτερο πρατήριο ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο.