Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Πως μια είδηση έρχεται στην επικαιρότητα και πως εξαφανίζεται

internet2Το πόσο γρήγορα μία είδηση γίνεται κορυφαίο θέμα και πόσο γρήγορα εκτοπίζεται από την επικαιρότητα αποτέλεσε το αντικείμενο μιας ενδιαφέρουσας έρευνας ειδικών.
Σύμφωνα με το Spiegel οn line, την έρευνα πραγματοποίησε η υπό τον καθηγητή της πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Cornel της Νέας Υόρκης  Jon Kleinberg. Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε σε έναν αλγόριθμο 1,6 εκατομμύρια  ειδησεογραφικές σελίδες, από τις οποίες 20.000 ιστοσελίδες καθιερωμένων ΜΜΕ και πλήθος Blog΄s.  Τους τρείς μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η ομάδα παρακολούθησε  ανέλυσε κάπου 90 εκατομμύρια άρθρα. Πράγμα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθιστά την έρευνα μοναδική στο είδος αυτό, αλλά και την πρώτη που με τη βοήθεια του internet δείχνει τη γέννηση και το θάνατο μιας είδησης. Ο καθηγητής Kleinberg δεν είναι ένας τυχαίος καθηγητής. ΄Εχει αναδειχτεί τα  τελευταία χρόνια στην ψυχή του Google και το 2008, το αμερικανικό “Discover Magazine” τον εξέλεξε ως ένα από τους 50 σημαντικότερους και με τη μεγαλύτερη επιρροή επιστήμονες. 
Ένα από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι, ότι τα καθιερωμένα ΜΜΕ έχουν τις σημαντικότερες ειδήσεις πριν από τα Blog΄s. Στο χρόνο που διήρκεσε η έρευνα, μόνο το3,5% των σημαντικότερων ειδήσεων παρουσιάστηκαν πρώτα από τα Blog΄s.  Προκύπτει δε ότι οι ειδήσεις διαδίδονται  σχετικά σιγά από τα παραδοσιακά μέσα και μετά το αποκορύφωμά τους εξαφανίζονται. Περίπου τρεις ώρες πριν μια είδηση πάρει μεγάλη έκταση, την παίρνουν και την προβάλλουν τα Blog΄s. Αν τα παραδοσιακά ΜΜΕ δώσουν στην είδηση μεγάλη έκταση, περιορίζονται οι αναφορές στα Blog΄s. Μετά από μια καθυστέρηση ανεβαίνει και πάλι ο δείκτης ενδιαφέροντος, για να φθάσει σε ένα επίπεδο το οποίο από πλευράς ενδιαφέροντος είναι υψηλότερο από το αρχικό και ενώ τα παραδοσιακά ΜΜΕ  εγκαταλείπουν το θέμα, φουντώνει το ενδιαφέρον στα Blog΄s.
Στο ρυθμό μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, κάθε ιστορία αντικαθίσταται από μία νέα. Είναι δηλαδή αυτό που λέει ο λαός μας «τρεις ημέρες κρατάει το θαύμα».               



Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo