Μονοπώλιο και στον τομέα της υγείας η Siemens
Με απευθείας ανάθεση και σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα έπαιρνε η Siemens την συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων.
Ιδιαιτέρα αποκαλυπτικό για τις συμβάσεις που συνάπτονταν ανάμεσα στην εταιρία Siemens και τα δημόσια νοσοκομεία από το 2000 έως το 2009, είναι το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, που βρίσκεται στα χέρια των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Από τα στοιχεία, προκύπτει ότι σε εκατοντάδες περιπτώσεις, καταστρατηγήθηκαν οι κανόνες ανταγωνισμού, καθώς οι αρχικές συμβάσεις δεν περιελάμβαναν την υποχρέωση για συντήρηση, με αποτέλεσμα μετά τη λήξη τους, η Siemens να αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση τις σχετικές υπηρεσίες ανεβάζοντας κατά το δοκούν τις τιμές.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας μετά τον έλεγχο 164 ισάριθμων συμβάσεων νοσοκομείων με τη Siemens κατά την τελευταία 15ετία και τα οποία κατέθεσαν στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση.
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές η επιλογή της απευθείας ανάθεσης συνεπάγεται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη, ή μη, του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.
Όλοι οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή εκτιμούν ότι η Siemens "έπαιζε" μόνη της και κατά το δοκούν αύξανε, ή μείωνε, τις τιμές, χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, κυρίως στα ανταλλακτικά και στο σέρβις". Αποτέλεσμα ήταν, σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος συντήρησης να ξεπερνά εντέλει κατά πολύ το κόστος της ίδιας της σύμβασης για μηχανήματα, όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, μηχανήματα εντατικής θεραπείας, αναισθησιολογικά μηχανήματα, αγγειογράφους, υπερηχοτομογράφους.
Ευθύνες για αυτή την κατάσταση ρίχνουν οι Επιθεωρητές και στις διοικήσεις μεγάλων νοσοκομείων, τα οποία επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως το Ωνάσειο, το «Παπαγεωργίου» και το Ντυνάν, καθώς όπως τονίζουν "ούτε αξιολογούσαν, ούτε συνέκριναν, ούτε διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές με τη γερμανική εταιρεία, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες, που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα, ούτε, εντέλει, ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης".
Είναι προφανές ότι η διοικήσεις των νοσοκομείων ήταν στο κόλπο και φυσικά με το αζημίωτο.