Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Απρόθυμοι οι ευρωπαίοι να στείλουν επιπλέον δυνάμεις στο Αφγανιστάν

un123Δύο ημέρες μετά την αναγγελία της νέας στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία προβλέπει ορίζοντα αποχώρησης το 2011 και αύξηση κατά 30 χιλιάδες του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών, οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας έδειξαν στην πλειονότητά τους ότι συμμερίζονται τον προβληματισμό της Ουάσιγκτον.
Πάνω από τις μισές χώρες που έχουν στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ουάσιγκτον για νέες ενισχύσεις, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Τσεχία. Εντός των επόμενων εβδομάδων ο γενικός γραμματέας αναμένει ότι και άλλες χώρες θα αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους. Γερμανία και Γαλλία για παράδειγμα απέφυγαν να δεσμευτούν. Το Βερολίνο έμεινε στο «θα δούμε», παραπέμποντας στην επικείμενη διάσκεψη για το Αφγανιστάν που θα διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Και όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε: «Δεν νομίζω ότι είναι λογικό να περιορίσουμε στον αριθμό των στρατιωτών τη συζήτηση για την επιτυχία της αποστολής στο Αφγανιστάν. Συζητούμε εάν θα σταλούν ή όχι περισσότεροι στρατιώτες και ξεχνάμε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανασυγκρότηση της χώρας αυτής».
Αλλά και στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης συμφωνούν οι σύμμαχοι. Και ένα από τα βασικά σημεία είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν. «Θα πρέπει εδώ να κάνουμε περισσότερα. Και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε ήδη να είχαμε κάνει περισσότερα», είπε με νόημα ο Γερμανός υπουργός.
Οι συμμαχικές δυνάμεις σκοπεύουν να παραδώσουν εντός των επόμενων δύο ετών την ευθύνη της ασφάλειας στους Αφγανούς, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αφγανικές δυνάμεις να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, τους αντάρτες και τους εμπόρους ναρκωτικών. Και αυτό στην παρούσα φάση δεν είναι πιθανό.




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo