Αρνήθηκε το άσυλο της Γερμανίας ο Μουμπάρακ

«Ευχαριστούμε για την προσφορά από τη Γερμανία, αλλά ο πρόεδρος δεν χρειάζεται ιατρικές εξετάσεις», είπε σε συνέντευξή του σήμερα, ο αντιπρόεδρος Omar Suleiman.
Εντωμεταξύ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για 16η ημέρα, καθώς διαδηλωτές και κυβέρνηση εμμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
ΗΠΑ και ΟΗΕ πιέζουν όμως για ταχύτερη και ομαλή μετάβαση για να τερματιστεί η κρίση που πλήττει τη χώρα.
Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν διευκρίνισε χθες ότι «η σημερινή εξουσία στην Αίγυπτο δεν είναι διατεθειμένη να ανατρέψει τους κρατικούς θεσμούς» και ότι η εμμονή των διαδηλωτών για πολιτική ανυπακοή «είναι επικίνδυνη για την κοινωνία».
Επανέλαβε δε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση σχεδιάζει ‘οδικό χάρτη’ για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν συσταθεί δύο επιτροπές με στόχο την τροποποίηση του συντάγματος.
Το καθεστώς πιέζεται όμως από τις ΗΠΑ να δρομολογήσει άμεση και ομαλή μετάβαση της εξουσίας «που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού».
Έτσι στη χθεσινή επικοινωνία του Αιγύπτιου αντιπροέδρου Omar Suleiman. και του Αμερικανού ομολόγου του, ο Joe Biden έθεσε 4 προϋποθέσεις διασφάλισης της ομαλής μετάβασης μεταξύ αυτών και την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Robert Gates, επαίνεσε την στάση του αιγυπτιακού στρατού κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τονίζοντας ότι υπήρξε υποδειγματική: «O αιγυπτιακός στρατός ενήργησε όλο αυτό το διάστημα με υποδειγματικό τρόπο και με μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Ειλικρινά έχει κάνει αυτά που ελπίζαμε ότι θα κάνει. Θα έλεγα λοιπόν ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συμβάλλει στη δημοκρατική εξέλιξη που βλέπουμε στην Αίγυπτο.»
Οι διαδηλωτές επιμένουν στα αιτήματά τους και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί σκόπιμα για να κερδίσει χρόνο και προειδοποιούν ότι δεν θα περιοριστούν σε μια «μισή επανάσταση».