Ελεγχόμενη πτώχευση σε δύο στάδια για χώρες τις Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble μελετά σχέδιο σωτηρίας σε δύο στάδια, όπου για πρώτη φορά ιδιώτες πιστωτές θα υποχρεώνονται σε παραίτηση από σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους.
«Όταν μία χώρα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δρομολογεί ένα πρόγραμμα οικονομιών και εξυγίανσης, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας», δήλωσε στο SPIEGEL ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Συγκεκριμένα το μοντέλο ελεγχόμενης πτώχευσης του Wolfgang Schäuble προβλέπει: «Σε πρώτο στάδιο θα μπορούν να επιμηκυνθούν οι χρόνοι αποπληρωμής εκείνα τα δάνεια που έχουν λήξει σ΄αυτό το κρίσιμο στάδιο δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Αν αυτό δεν καθίσταται δυνατόν, τότε σε ένα δεύτερο στάδιο, θα πρέπει οι ιδιώτες πιστωτές (δηλαδή Τράπεζες), να παραιτηθούν από ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για αποπληρωμή του υπολοίπου», εξήγησε ο Schäuble.
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής τον Οκτώβρη οι Πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των κρατών μελών είχαν συμφωνήσει να αντικαταστήσουν την μέχρι τώρα ευρωομπρέλα διάσωσης με ένα μόνιμο μηχανισμό βοήθεια σας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι στο μοντέλο Schäuble, είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στα μέτρα βοήθειας. «Η ευρωπαϊκή Ένωση δεν ιδρύθηκε άλλωστε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών» τόνισε.
Ο νέος μηχανισμός δεν θα ασχολείται με παλιά χρέη, αλλά με την εξασφάλιση νέων δανείων. Στη σκέψη μου είναι στο μέλλον όλα τα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης να περιλαμβάνουν ρήτρες , οι οποίες να ορίζουν ακριβώς, τι θα συμβαίνει, σε περίπτωση κρίσης, με τις απαιτήσεις των πιστωτών» είπε ο Schäuble.
Τα σχέδια του γερμανού υπουργού Οικονομικών Αναφορικά, προβλέπουν καθοριστικό ρόλο και στο ΔΝΤ. «Δεν υπάρχει, τόνισε, κανένας άλλος θεσμός στον κόσμο που να διαθέτει τέτοια εξειδίκευση για αναδιάρθρωση και αξιοπιστία στις αγορές».
Σε αντίθεση με την καγκελάριο, στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Schäuble επέμενε στην συμμετοχή του ΔΝΤ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ, «αποδείχθηκε ως σωστή» είπε ο Schäuble.