Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Μπροστά στην ανακάλυψη ενός άλλου ανθρώπινου είδους;

nean6Ανθρωπολόγοι στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Max Blanck στη Λειψία, δεν μπορούν να πιστέψουν το αποτέλεσμα εργαστηριακής ανάλυσης δακτυλικού οστού πτώματος ηλικίας 30.000 από περιοχή της οροσειράς Αλτάϊ της Σιβηρίας. Πριν ο επιστημονικός αναλυτής Johannes Krause ενημερώσει τον προϊστάμενό του τον διάσημο παλαιοντολόγο γεννετιστή Svante , ήθελε να είναι απόλυτα σίγουρος. Το γενετικό υλικό που βρέθηκε διαφέρει από εκείνο κάθε σύγχρονου ανθρώπου και του Νεαντερταλ.
Ο Krause ήταν βέβαιος ότι έχει να κάνει με γενετικό υλικό που για χιλιάδες χρόνια που διατηρήθηκε αναλλοίωτο για χιλιάδες χρόνια στους ιστούς ενός μικροσκοπικού ,μεγέθους κουκουτσιού κερασιού οστού δακτύλου. Όπως και να παρατηρούσε τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η αλυσίδα του DNA δεν έμοιαζε καθόλου με αυτό που μέχρι τότε  γνώριζε.
Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη. Πρόκειται για την πλήρη σειρά χρωμοσωμάτων του λεγόμενου μιτοχονδριακού DNA, δηλαδή αυτού του γενετικού υλικού που φέρουν τα μιτοχόνδρια. Κάθε μιτοχόνδριο έχει δικό του γενετικό υλικό, το οποίο κληρονομείται από τη μητέρα στα παιδιά.
Επί χρόνια οι ανθρωπολόγοι πίστευαν, ότι πριν περίπου 40.000 χρόνια μόνο δύο είδη ανθρώπου ζούσαν στον πλανήτη. Το ένα οι Νεάντερταλ, που ζούσε σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Ασίας και που πριν από 25.000 χρόνια, για ανεξήγητους λόγους εξαφανίστηκε. Το άλλο του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου του απευθείας προγόνου μας,
Μέχρι τώρα οι ερευνητές πίστευαν, ότι  τρία ήταν τα μεταναστευτικά κύματα από την Αφρική. Το ένα τοποθετείται σε 1,9 εκ. χρόνια περίπου, όταν η πρώτη ομάδα του Homo erectus (ανθρώπου που στηρίζεται στα πόδια) εγκαταλείπει την Αφρική. Βέβαια υπάρχουν απολιθώματα που αποδεικνύουν ότι ο υπήρξαν Homo erectus που φέρεται να  είχαν επιβιώσει μέχρι λιγότερο από πριν 100.000 χρόνια στην Ινδονησία. Δεν υπάρχουν όμως κανενός είδους αποδείξεις, ότι το είδος αυτό θα μπορούσε να έχει επιζήσει στην Ασιατική Ήπειρο, από όπου προέρχεται το οστό δακτύλου.




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo