Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις πράσινες ταράτσες!

taratsahttp://epirusgate.blogspot.com/

Μειώνουν τη ζέστη το καλοκαίρι και εξοικονομούν ενέργεια οι πράσινες ταράτσες, οι οποίες όλο και αυξάνονται στην Ήπειρο, όπου τα τελευταία χρόνια ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γρηγόρη Δάρα, οι πράσινες ταράτσες μπορούν να κατεβάσουν την θερμοκρασία σ’ ένα κτίριο μέχρι και τέσσερις βαθμούς Κελσίου, αλλά ακόμη και πιο πολύ. Οι πράσινες ταράτσες, όπως παρατηρεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι η απάντηση στην υπερθέρμανση, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια μιας ταράτσας, μπορεί να φθάσει το καλοκαίρι ακόμη και τους 80°C. Γίνεται αντιληπτό πως για να κρυώσει το κτίριο, πρέπει το κλιματιστικό να δουλεύει στο… φουλ.

Ρωτήθηκαν γεωπόνοι για το ρόλο των φυτών σ’ αυτή την περίπτωση. Και απάντησαν ότι «τα φυτά απορροφούν την θερμότητα και μειώνουν μέχρι και 45°C την θερμοκρασία στην επιφάνεια του δώματος, αλλά και στο εσωτερικό του κτιρίου. Το ποσοστό μείωσης της θερμοκρασίας, εξαρτάται από το μέγεθος και τα είδη των φυτών. Μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδειξε ότι σ’ ένα διώροφο κτίριο με «ταρατσόκηπο», η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται στον τελευταίο όροφο έως και 35%.

Τα πλεονεκτήματα

Στην μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγράφονται πολλά πλεονεκτήματα από τις φυτεμένες ταράτσες. Οι οροφόκηποι δεν επιτρέπουν την διείσδυση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και προστατεύουν τα κτίρια από την φωτιά, αφού εμποδίζουν την εξάπλωσή της.
Ακόμη το πράσινο προστατεύει την επιφάνεια του δώματος και την στεγανωτική στρώση από τις φθορές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι μηχανικές καταπονήσεις. Μειώνει την απορροή των ομβρίων υδάτων έως και 90%, λειτουργώντας ως αντιπλημμυρικό φράγμα. Λειτουργεί σαν φίλτρο που συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια. Τα επιβλαβή στοιχεία του αέρα απορροφώνται και καταλήγουν στο χώμα. Μια φυτεμένη ταράτσα μειώνει την ένταση του ήχου που ανακλάται κατά 3 dB, ενισχύοντας την ηχομόνωση του κτιρίου κατά 8 dB. Δημιουργεί αυτόνομο οικοσύστημα, όπου μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά, αλλά και να επιβιώσουν είδη πανίδας, όπως έντομα και πουλιά.

Η υγρασία

Κάποιοι στα Γιάννινα δοκίμασαν τις πράσινες ταράτσες. Και διαπίστωσαν ότι τα φυτά προκαλούν υγρασία. Στην περίπτωση αυτή, λένε οι ειδικοί, χρειάζεται να ελέγχονται τα υλικά για το αποστραγγιστικό σύστημα και την μόνωση και να επιλέγονται εκείνα που πιστοποιήθηκαν ότι πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Για να διασφαλιστεί η κατασκευή, υποστηρίζουν μηχανικοί, επιβάλλεται τα υλικά να είναι υψηλής ποιότητας και η εγκατάσταση να γίνεται από έμπειρα συνεργεία. Και επισημαίνουν: «Μόνο με μεγάλη προσοχή στην μόνωση, είναι κανείς βέβαιος ότι η χαρά που δίνει ο κήπος στην ταράτσα δεν θα μετατραπεί σε ταλαιπωρία».

Τρεις τύποι

Υπάρχουν 3 τύποι πράσινης ταράτσας. Ο εκτατικός, ο ημιεντατικός και ο εντατικός. Ο εντατικός τύπος είναι απαγορευτικός για τις ταράτσες των παλαιών οικοδομών στην Ήπειρο. Προβλέπει την φύτευση δένδρων και την δημιουργία άλλων υποδομών (καθιστικό, σιντριβάνι κ.ά.), με αποτέλεσμα να απαιτεί μεγάλο βάρος. Οι διαφορές μεταξύ των τριών μοντέλων της πράσινης ταράτσας εντοπίζονται στο βάθος του ειδικά επεξεργασμένου χώματος, στο είδος των φυτών και τον τρόπο συντήρησή τους. Φυτά ιδανικά για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ηπείρου είναι το γεράνι, η λεβάντα, το καλλωπιστικό τριφύλλι (διχόνδρα), η κουκουναριά κ.ά.
Για μια πράσινη ταράτσα 50 τ.μ., ημιεντατικού τύπου, που είναι και η συνηθέστερη, απαιτούνται περίπου 6.500 ευρώ. Ωστόσο η τιμή διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος των υλικών και των φυτών, τις πρόσθετες ξύλινες κατασκευές κ.ά.




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo