Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Μέτρα βελτίωσης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης προανήγγειλε ο Καστανίδης

kastanidis2Την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Μιλώντας σήμερα στην 25η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ο Χάρης Καστανίδης, τόνισε ότι "το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε κρίση και δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κρίσης αυτής.
Το πρώτο είναι, η εδραιωμένη πεποίθηση στον πολίτη ότι ουσιαστικά στερείται δικαστικής προστασίας. Το δεύτερο, η αποτυπωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της δικαστικής κρίσης κατά περιόδους, που έχει δημιουργήσει, την εντύπωση στους δικαστές ότι δεν τους επιτρέπεται να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και στους πολίτες ότι κάποιο εμπόδιο πάντοτε ανορθώνεται στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης". Ακόμη, ο Καστανίδης αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, στην επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, κ.λπ.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέλευση, ήταν η απονομή της δικαιοσύνης και η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Και επ΄αυτού, ο υπουργός της Δικαιοσύνης είπε μεταξύ των άλλων::
"Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σας ζητήσει δόλιες εξυπηρετήσεις, όπως κατά περίπτωση συνέβη στο παρελθόν. Στις αρχές του έτους θα υπάρξει σχέδιο νόμου για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου το οποίο θα συζητήσω με τους συναδέλφους μου στη Βουλή, με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα αλλά και με τις Ενώσεις. Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει γιατί δεν είναι δυνατόν να διανοείται οποιοσδήποτε σε αυτό τον τόπο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των δικών τους υποθέσεων. Η επαναφορά του αυτοδιοίκητου, όμως, θα γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα δίνει κανένα επιχείρημα στον αντίπαλο του αυτοδιοίκητου.
Είναι προφανές ότι το αυτοδιοίκητο μπορεί να δώσει εξαιρετική διοίκηση. Εάν, όμως, δεν καταφέρουμε να πετύχουμε την προϋπόθεση της μη ύπαρξης πελατειακών σχέσεων μεταξύ συναδέλφων, δεν θα οδηγηθούμε και στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει κάποτε να τεθεί ένα τέλος, ακόμη και αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα, στα αποτυπώματα αλληλοχειραγώγησης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, όταν υπήρξαν αυτά. Να γίνει, δηλαδή, επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υπό το ισχύον Σύνταγμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ότι δεν οφείλει σε κανέναν απολύτως τίποτα και αυτή την αίσθηση της ελευθερίας να αναπαράγει και προς τις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, γνωρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από τίποτα αλλά παρά μόνο από τη συνείδησή του.
Θα ζητήσω, τις επόμενες εβδομάδες από όλες τις Ενώσεις να μου προτείνουν τους εκπροσώπους τους, στα πλαίσια μιας ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, αντικείμενο της οποίας θα είναι η κατοχύρωση αντικειμενικών κριτηρίων, όταν πρόκειται να κριθεί η υπηρεσιακή μεταβολή δικαστικού λειτουργού".
Και κατέληξε στην ομιλία του ο Καστανίδης: "Δεν υπάρχει εξαρτημένος δικαστής εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς εξάρτηση. Δεν υπάρχει διαπλεκόμενος πολιτικός, εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς διαπλοκή".





Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo