Γιατί το Εφετείο Βαμβέργης ακύρωσε την απόφαση έκδοσης του Χριστοφοράκου

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Το Εφετείο Βαμβέργης με την από 3/11/2009 απόφασή του, έκρινε την έκδοση του Γερμανού και Έλληνα πολίτη Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, βάση του από 29/6/2009 ευρωπαϊκού εντάλματος των ελληνικών δικαστικών αρχών του ως απαράδεκτη και ακύρωσε το ένταλμα έκδοσης του από 7/9/2009 εφετείου Μονάχου του οποίου είχε ανασταλεί η εκτέλεση.
Το πρώτο τμήμα του εφετείου Βαμβέργης έκανε δεκτή την πρόταση της Γενικής εισαγγελίας Βαμβέργης. Πλήρως εναρμονισμένο με την πρόταση αυτή το εφετείο, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το αδίκημα που αναφέρεται στο από 29/6/2009 ευρωπαϊκό ένταλμα, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο που έχει εφαρμογή και στον διωκόμενο ως Γερμανό πολίτη έχει παραγραφεί. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει εφαρμογή ο διεθνής νόμος του αιτήματος δικαστικής συνδρομής για έκδοση.
Οι ελληνικές διωκτικές αρχές είχαν κατηγορήσει τον πρώην μάνατζερ της Siemens για τη διάπραξη του αδικήματος της απάτης αναφορικά με τη συμφωνία για το κεντρικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα. Μία πράξη σαν αυτή παραγράφεται σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο μετά από 5 χρόνια.
Σύμφωνα με τους δικαστές ο χρόνος της παραγραφής αρχίζει από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 13/8/2004. Ανακριτικές διαδικασίες που επιφέρουν διακοπή της παραγραφής, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο δεν υπήρξαν στον χρόνο που ακολούθησε. Κάποια λοιπόν μέτρα των ελληνικών διωκτικών αρχών, σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην περίπτωση της έκδοσης Γερμανού πολίτη, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Γι’ αυτό μετά την 13/8/2009, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο έχει επέλθει η παύση κάθε δίωξης και έτσι σύμφωνα με την παράγραφο 9 αρ. 2 της Διεθνούς Συμβάσεως περί παροχής δικαστικής συνδρομής, δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση.
Το Εφετείο Βαμβέργης κλήθηκε να αποφασίσει μετά την από 9/10/2009 απόφαση του Ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο είχε ακυρώσει διαφορετική απόφαση του Εφετείου Μονάχου και παρέπεμψε τη διαδικασία στο Εφετείο Βαμβέργης».