Δεκτά έκανε το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο τα ασφαλιστικά μέτρα Χριστοφοράκου.
το πρωί το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, έκανε ομόφωνα δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Μιχάλη Χριστοφοράκου κατά της απόφασης του Εφετείου Μονάχου, με την οποία είχε κάνει δεκτό το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσής του στην Ελλάδα.
Το δικαστήριο έκρινε, ότι η από 10 Αυγούστου 2009 απόφαση του Εφετείου του Μονάχου παραβιάζει βασικά δικαιώματα του αιτούντος που απορρέουν από την παράγραφο 2, εδάφιο 1 του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ακυρώνει την απόφαση έκδοσης και επιστρέφει την υπόθεση στο Εφετείο.
Αποφάνθηκε επίσης, ότι και η από 12 Αυγούστου 2009 επικύρωσης της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα του αιτούντος που απορρέουν από την παράγραφο 2, εδάφιο 1 του άρθρου 16 του Συντάγματος και ακυρούται επίσης.
Το kentri.gr επικοινώνησε με τον Γενικό εισαγγελέα του Μονάχου κ Alfons Obermaier και τον ρώτησε, μετά τα νέα δεδομένα, ποια εξέλιξη θα έχει η υπόθεση της έκδοσης Χριστοφοράκου, ενώ ακόμη εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του Εφετείου επί του δευτέρου Ευρωπαϊκού εντάλματος.
«Ο Χριστοφοράκος», μας είπε «θα εξακολουθήσει να παραμένει προφυλακισμένος, περιμένοντας την απόφαση για το δεύτερο Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Για το δεύτερο Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν υπάρχει ακόμη απόφαση του Εφετείου που θα κρίνει επί της έκδοσής του.
Περιμένω όμως να εκδοθεί σε λίγες ημέρες και, αν η απόφαση θα είναι υπέρ της έκδοσης, μπορεί ο Χριστοφοράκος να προσφύγει και πάλι στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτή τη φορά όμως, δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι οι πράξεις του έχουν παραγραφεί, διότι η παραγραφή αυτών των πράξεων του δευτέρου εντάλματος δεν παίζει κανένα ρόλο».
Αναφορικά με τη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου, ο Γερμανός Εισαγγελέας είπε:
«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μπορώ να το πω με σαφήνεια, αναφέρεται σε ένα καθαρά νομικό ζήτημα, που κρίνεται διαφορετικά από τα δικαστήρια.
Υπάρχουν Εφετεία που έχουν εκφράσει διαφορετικές αντιλήψεις.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, συντάχθηκε με την αποψη, ότι σύμφωνα με το γερμανικό Δίκαιο, τα μέτρα που λαμβάνονται από αλλοδαπές δικαστικές αρχές δεν έχουν επίδραση επί της διακοπής παραγραφής. Τόσο απλά είναι τα πράγματα», μας είπε.