Μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα

Τόσο στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), στην ελληνογερμανική επιτροπή φιλίας της ελληνικής βουλής όσο και άλλου, ο κ. Φούχτελ έπρεπε να ακούσει παράπονα για την αντιμετώπιση των Eλλήνων από γερμανικά μίντια και γερμανούς πολιτικούς. Ο γερμανός υφυπουργός εργασίας επιμελώς απέφευγε να δώσει απαντήσεις σε αυτές τις κατηγορίες. Άλλωστε, το αντικείμενο της επίσκεψης του ήταν άλλο, και συγκεκριμένα, η ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών σε θέματα τεχνογνωσίας. Γνωρίζοντας για την ευαισθησία των ελλήνων συνομιλητών του, ειδικά αυτό το διάστημα, ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, επιδίωκε πάντα να παρουσιάσει τη γερμανική παροχή βοήθειας σε επίπεδο τεχνογνωσίας ως μια από τις πολλές προσφορές στα πλαίσια της ΕΕ.
“Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι ελληνικοί δήμοι να ανατρέξουν στο γερμανικό μοντέλο. Ας διαλέγουν κάθε φορά το καλύτερο για αυτούς. Το ζήτημα είναι να ανοίξει ο δρόμος για αυτή τη διαδικασία. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να δείξουμε με τη ελληνογερμανική συνεργασία τεχνογνωσίας, πως δηλαδή θα μπορούσε να λειτουργήσει η όλη διαδικασία.”
Η συνεργασία αυτή ωστόσο είναι καταρχήν μονομερής. Όλοι οι συνομιλητές του κ. Φούχτελ στην Αθήνα, από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας ως και τους υπουργούς Εργασίας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, αλλά και το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αντιλήφθηκαν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η παροχή τεχνογνωσίας θα γίνεται από το Βορρά προς το Νότο. Ένας που δεν είχε κανένα ενδοιασμό να το επιβεβαιώσει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle, ήταν ο υπουργός Eσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.
“Η τεχνογνωσία που μπορεί να μεταφέρει η γερμανική τοπική αυτοδιοίκηση στους δήμους μπορεί να είναι σημαντική για μια σειρά από θέματα. Τα ποιο κλασικά είναι τα σκουπίδια, θέματα τοπικής απασχόλησης, θέματα τοπικών πρωτοβουλιών για μικρομεσαίες δραστηριότητες και επιχειρήσεις, αλλά και θέματα που αφορούν τον τουρισμό. Δεν περιμένω να επεκταθεί αυτή η συνεργασία γρήγορα σε πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων. Ας επικεντρωθεί όμως σε έναν μικρό αριθμό, ώστε να φανούν σύντομα αποτελέσματα.”
DW