Ταφόπλακα στις αποζημιώσεις θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας
H Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την αναγνώριση της αρχής της ετεροδικίας, δικαίωσε τη Γερμανία και είναι τελεσίδικη και δεσμευτική για όλα τα κράτη. Έτσι μπαίνει ταφόπλακα στις αποζημιώσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Η απόφαση αυτή του Δ.Δ., έκρινε επί των αποζημιώσεων θυμάτων πολέμου και όχι επί των απαιτήσεων της Ελλάδας για διεκδίκηση από τη Γερμανία πολεμικές επανορθώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό και μπορεί η Ελλάδα να το θέσει οποιαδήποτε στιγμή.
Το σκεπτικό της απόφασης του αναλύει ο Βασίλειος Χατζηϊωάννου, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Δικηγόρος παρατηρεί: «Κατά το διεθνές δίκαιο το προνόμιο της ετεροδικίας συνίσταται στο ότι ένα αλλοδαπό κράτος δεν υπάγεται στην δικαιοδοσία δικαστηρίων άλλου κράτους για πράξεις κυριαρχίας που διενεργούν λειτουργοί και υπάλληλοί του. Το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης είναι συνοπτικά το εξής: Ότι οι πράξεις των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στο Δίστομο, ανεξάρτητα του ότι ήταν παράνομες (αυτό δεν αμφισβητήθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο), θεωρούνται πράξεις κυριαρχίας της Γερμανίας και επομένως υπάγονται στην αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων της (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των αγωγών αυτών, καθώς τα Γερμανικά δικαστήρια απορρίπτουν τέτοιες αγωγές)». Συνεπώς, συνεχίζει ο Έλληνας νομικός, «η κατά παράβαση του προνομίου της ετεροδικίας έκδοση από μη Γερμανικό δικαστήριο (εν προκειμένω από το πρωτοδικείο της Λιβαδειάς) απόφασης κατά του Γερμανικού Δημοσίου και εν συνεχεία, η απόπειρα εκτέλεσής της (εφαρμογής της) από δικαστήριο άλλου κράτους (Ιταλίας) είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ήδη από το 2002 και αυτό ακόμα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας σε άλλη παρεμφερή περίπτωση αγωγών συγγενών θυμάτων κατά της Γερμανίας έκρινε ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία επί τέτοιων αγωγών λόγω της ετεροδικίας της Γερμανίας».
Την απόφαση του Δ.Δ. επέκρινε η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, χαρακτηρίζοντάς την "μεγάλη οπισθοδρόμηση για την διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".