Ψηφίστε με γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας!
Έκκληση του Ακαδημαϊκού Κ. Δεσποτόπουλου
Eκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν σήμερα στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, βάζοντας πάνω από το ατομικό και πολιτικό τους συμφέρον, το συμφέρον της Πατρίδας, κάνει ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.
Η έκκληση του διακεκριμένου Έλληνα Πανεπιστημιακού, με τη συσσωρευμένη σοφία των 98 του χρόνων που δημοσιεύεται σήμερα στη στήλη ΑΠΟΨΗ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει ως εξής:
«Με το δικαίωμα των πρεσβείων της ηλικίας προς τους πολιτικούς της Ελλάδος, απευθύνομαι στην πολιτική ευθυκρισία των Υπενθυμίζω την ολέθρια συνέπεια της εμμονής στο κομματικό συμφέρον, παρά την κρισιμότητα των περιστάσεων, με κορυφαίο παράδειγμα ό,τι επέφερε την καταστροφή του μικρασιατικού Ελληνισμού. Η τωρινή κατάσταση της Ελλάδος έχει άλλου είδους κρισιμότητα. Και τώρα όμως ο άξιος της αποστολής του βουλευτής έχει καθήκον να ψηφίσει κατά συνείδηση και να υπερψηφίσει το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο και το προς εφαρμογή του νομοσχέδιο, όσο επαχθέστατα και αν είναι, αλλά και αδήριτα για την περίσωση της ελληνικής οικονομίας. Όποιος βουλευτής αποφασίσει να μην τα ψηφίσει είναι σαν να ψηφίζει αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, με όλες τις παρασυνέπειες της θλιβερής αυτής αδυναμίας.
Τώρα δεν είναι ώρα προς αντιπολίτευση. Όποιες αιτιάσεις εναντίον της κυβερνήσεως ας έχουν και οξύτατη προβολή στην προεκλογική περίοδο. Τώρα επιβάλλεται να εξασφαλιστούν τα χρήματα, όσα χρειάζονται για να αποτραπεί εξαθλίωση μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού.
Και παρακαλώ να μην παρανοηθεί τυχόν η παραινετική αυτή παρέμβασή μου. Βέβαιο είναι ότι δεν χρειάζομαι στην ηλικία μου την εύνοια της κυβερνήσεως».
Ποιός είναι ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος:
Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος είναι πανεπιστημιακός. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και μετά την μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και έγινε διδάκτορας αυτού. Εκλέχτηκε καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ έχει διδάξει στο Πάντειο πανεπιστήμιο και στο πανεπιστήμιο Nancy στη Γαλλία[1]. Σε νεαρή ηλικία συνδέθηκε με στενή φιλία με τους Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Κωνσταντίνο Τσάτσο και Γεώργιο Καρτάλη. Το 1945 ανέλαβε την προεδρία το ελληνοσοβιετικού συνδέσμου νέων με αποτέλεσμα το 1947 να απολυθεί απο την θέση του στο πανεπιστήμιο και να εκτοπιστεί στην Μακρόνησο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1950.
Το 1989 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου παιδείας στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Ζολώτα[2]. Έχει τιμηθεί πλείστες φορές ενώ το 1984 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 1993 ανέλαβε πρόεδρος[3][4]. Επίσης είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων ξένων ακαδημιών. Έχει εκδόσει πάνω από 30 βιβλία σχετικά με φιλοσοφικά και ιστορικά θέματα