Τι θα πεί η Ολομέλεια του ΣτΕ για την ψήφο των αλλοδαπών;
Άλλα θέματα δεν είχαμε, μας προέκυψε και συνταγματικό πρόβλημα, με την απόφαση του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, να κρίνει αντισυνταγματική τη συμμετοχή αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ, «εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων και δια της θεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας, του οποίου οι ρυθμίσεις εβασίζοντο, κατ΄αρχήν στο σταθερό κριτήριο του «δικαίου του αίματος» (jus sanguinis), δηλατή την καταγωγή από έλληνες γονείς»!
Η κυβέρνηση σχολίασε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς τη, «ολισθηρό πισωγύρισμα», που κινείται σε ακροδεξιά λογική.
Εντωμεταξύ αντίθετη ερμηνεία δίνουν οι συνταγματολόγοι, Κώστας Χρυσογόνος και Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, οι οποίοι υποστηρίζουν, ο κοινός νομοθέτης μπορεί να διευρύνει το εκλογικό σώμα με τη συμμετοχή προσώπων τα οποία αποδεδειγμένα μετέχουν στην τοπική κοινωνία και έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τη διαχείριση των υποθέσεών της.
Ο Συνταγματικός νομοθέτης ορίζει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν έλληνες πολίτες και σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 « Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος». Όμως ο νόμος 3838/2010, αναφέρεται σε ομογενείς και αλλοδαπούς από τρίτες χώρες. Αυτοί όμως δεν είναι έλληνες πολίτες σύμφωνα με το γράμμα του συντάγματος, αφού δεν τους έχει δοθεί η ελληνική ιθαγένεια.
Η απόφαση του Δ΄τμήματος του ΣτΕ θα κριθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.