Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Η πρόταση της κυβέρνησης χρηματοδότησης του ασφαλιστικού

loverdosΠρόταση για υπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον τζίρο των επιχειρήσεων κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στο διάλογο για το ασφαλιστικό. Στο κεφάλαιο για τις πηγές χρηματοδότησης του συστήματος προβλέπεται ακόμη ο περιορισμός της σπατάλης στα φάρμακα, η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας, η κατάργηση των εθελούσιων εξόδων κ.α.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ ζητά τη θέσπιση πόρων ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος μεταξύ των οποίων ποσοστό από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μέρος από τα δημόσια έργα, τα λαχεία τα τυχερά παιχνίδια, ποσά τα οποία θα εισπράττονται απευθείας από τα Ταμεία χωρίς κρατική διαμεσολάβηση.
Ο διάλογος αναμένεται να επαναληφθεί στις 12 Ιανουαρίου, ενώ αποφασίστηκε να ανατεθεί η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τα κρυφά-μελλοντικά ελλείμματα του ασφαλιστικού στην εθνική αναλογιστική αρχή που λειτουργεί στο υπουργείο Εργασίας.
Ως προς τις πηγές χρηματοδότησης του συστήματος ο υπουργός Εργασίας έθεσε τους εξής άξονες:
1. Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος. Περιλαμβάνει τη νομική κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης ρύθμισης των οφειλών, την αξιοποίηση των πόρων και της περιουσίας των ταμείων. Ακόμα την εξοικονόμηση πόρων με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες, δράσεις από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά την εξοικονόμηση 800 εκατ. έως ενός δισ. ευρώ ετησίως από το 2010.
2. Νέοι πόροι. Περιλαμβάνει την χρηματοδότηση του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών από την άμεση φορολογία και ακόμα τη ροή πόρων προς τα ταμεία από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο των πολιτικών για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την καταπολέμηση της φτώχιας.
3. Αύξηση της βάσης των εσόδων του Ασφαλιστικού χωρίς αύξηση των εισφορών. Περιλαμβάνει την ένταξη στο σύστημα περισσοτέρων από 100.000 παρανόμων έως σήμερα μεταναστών με νομοθετική παρέμβαση τον Ιανουάριο (στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις και τη διαδοχική ασφάλιση). Ακόμα την προσπάθεια μείωσης της εισφοροδιαφυγής με την επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων αλλά και με τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών. Η κυβέρνηση θέτει στο διάλογο την ιδέα για είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του τζίρου των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων. Περιλαμβάνει ακόμα την μείωση της αδήλωτης εργασίας τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας συνταξιούχων και την ανταποδοτικότητα, ως αναλογική σχέση μεταξύ της σύνταξης, των εισφορών και του χρόνου εργασίας.



Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo