Logo

Μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών όπως επιτάσσει η οδηγία της Ε.Ε.

eunionhttp://www.capital.gr/

Η υπόθεση της απελευθέρωσης των υπηρεσιών αλλά και των κλειστών επαγγελμάτων συζητήθηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου -μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής- η σχετική κοινοτική οδηγία θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανασίου η απελευθέρωση υπηρεσιών θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, "πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους".

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές και στα κλειστά επαγγέλματα που δεν συμπεριαλάμβάνονται στη συγκεκριμένη οδηγία.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Capital.gr είχε αναφέρει ότι με βάση στοιχεία που περιέχονται σε ειδική έκθεση του Υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα δημιουργήσει επιπλέον εισόδημα 7 δισ. ευρώ στην οικονομία.

Ποιες υπηρεσίες απελευθερώνονται

Επί του παρόντος εξαιρούνται ξεναγοί, συμβολαιογράφοι και οδηγοί ταξί ενώ οι υπηρεσίες και τα επαγγέλματα που θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου να τα ασκούν και οι αλλοδαποί κάτοικοι της Ελλάδας, συνοψίζονται σε 26 τομείς:

1. Οι δραστηριότητες των περισσότερων νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων (νομικών και φορολογικών συμβούλων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, λογιστών, τοπογράφων κλπ).

2. Οι δραστηριότητες των τεχνιτών (ξυλουργοί, υδραυλικοί, καθώς και υπηρεσίες που αφορούν επισκευή και συντήρηση).

3. Οι υπηρεσίες που σχετίζονται με επιχειρήσεις. Δηλαδή, υπηρεσίες συντήρησης και υποστήριξης γραφείων, παροχής διαχειριστικών συμβούλων, οργάνωσης εκδηλώσεων, τηλεφωνικών κέντρων, παροχής συμβουλών μηχανογράφησης, είσπραξης οφειλών, διαφήμισης, δραστηριότητες επιχειρήσεων τοποθέτησης και πρόσληψης, έρευνας και ανάπτυξης, πιστοποίησης, ελέγχου και εκπαίδευσης.

4. Το διανεμητικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού και χονδρικού εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών. Για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ και άλλα εμπορικά καταστήματα, εμπορικές εκθέσεις και περιοδεύοντες πωλητές, υπηρεσίες μετά την πώληση (after sales service) όπως εγκαταστάσεις, συντηρήσεις και επισκευές.

5. Οι υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού, όπως αυτές των ταξιδιωτικών πρακτορείων.

6. Οι υπηρεσίες ψυχαγωγίας από τα αθλητικά κέντρα και τα πάρκα διασκέδασης.

7. Οι υπηρεσίες κατασκευής (π.χ. κατασκευαστικές εταιρείες, παρόχους συναφών δραστηριοτήτων όπως προετοιμασία εδάφους, κατεδαφίσεις, δοκιμαστικές διατρήσεις, ενοικίαση εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσίες στον τομέα της ολοκλήρωσης των κατασκευών όπως ηλεκτρολόγοι, υπηρεσίες μόνωσης κλπ).

8. Υπηρεσίες που δεν είναι μεταφορικές υπηρεσίες καθ’ εαυτές, όπως αυτές των σχολών οδήγησης, οι υπηρεσίες μετακόμισης, οι υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι υπηρεσίες γραφείων τελετών ή οι υπηρεσίες λήψης αεροφωτογραφιών.

9. Οι εμπορικές δραστηριότητες σε λιμένες ή αερολιμένες, όπως οι δραστηριότητες καταστημάτων και εστιατορίων.

10. Οι υπηρεσίες στον τομέα της εγκατάστασης και συντήρησης εξοπλισμού.

11. Οι υπηρεσίες πληροφόρησης. Περιλαμβάνονται οι δικτυακές πύλες, οι δραστηριότητες πρακτορείων ειδήσεων, οι εκδόσεις και οι δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

12. Οι υπηρεσίες διαμονής και σίτισης, όπως οι υπηρεσίες ξενοδοχείων, εστιατορίων και τροφοδοσίας.

13. Οι υπηρεσίες στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ιδιωτικά σχολεία και «ιδιωτικά πανεπιστήμια», πάροχοι μεταπτυχιακών σπουδών, φροντιστήρια ξένων γλωσσών κλπ). Δεν συμπεριλαμβάνονται η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που παρέχεται από το κράτος χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

14. Οι υπηρεσίες εκμίσθωσης (συμπεριλαμβανομένης της εκμίσθωσης αυτοκινήτων) και χρηματοδοτικής μίσθωσης.

15. Οι υπηρεσίες ακινήτων συμπεριλαμβανομένων και των μεσιτών.

16. Οι υπηρεσίες πιστοποίησης και δοκιμής.

17. Οι υπηρεσίες οικιακής υποστήριξης (όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού, φύλαξης παιδιών ή κηπουρικής).

18. Οι υπηρεσίες πολιτισμού. Παραδείγματος χάριν, ιδιωτικά μουσεία και βιβλιοθήκες, θέατρα, κονσέρτα, διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συναυλιών.

19. Οι υπηρεσίες που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα και τη δασοκομία, όπως υποστήριξη δραστηριοτήτων αγροτικής παραγωγής όπως ψεκασμοί και συγκομιδή, εργασίες μετά τη συγκομιδή, αγροτουρισμός, κτηνιατρικά και βιολογικά εργαστήρια. Ρυθμίσεις που αφορούν την καλλιέργεια (farming), την εκτροφή (herding) και την αλιεία (fishing), δεν αποτελούν πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας όπως επίσης και ρυθμίσεις που αφορούν προϊόντα σχετικά με την ποιότητα της σοδειάς ή αυτά που απαγορεύουν τη χρήση συγκεκριμένων εντομοκτόνων.

20. Οι υπηρεσίες που συνδέονται με τη βιομηχανία (εγκατάσταση και συντήρηση μηχανών, βιομηχανικοί καθαρισμοί, γραμματειακές υπηρεσίες).

21. Οι υπηρεσίες σχετικές με πνευματικά δικαιώματα (π.χ. διαχείριση δικαιωμάτων Π.Ι. από εισπρακτικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες που παρέχονται από δικηγόρους πατεντών).

22. Οι υπηρεσίες βοηθητικές στις μεταφορές.

23. Οι υπηρεσίες βοηθητικές στην υγειονομική περίθαλψη, όπως προμήθεια και συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων και εργαστηρίων.

24. Οι κοινωνικές υπηρεσίες που δεν παρέχονται από το κράτος και αναγνωρισμένους φιλανθρωπικούς οργανισμούς (παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων, οικιακοί βοηθοί κλπ).

25. Οι υπηρεσίες δικτύων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, ύδρευσης, ταχυδρομικών υπηρεσιών κλπ).

26. Οι υπηρεσίες άθλησης και περιποίησης (λ.χ. γυμναστήρια, spa, κλπ).




created @ westweb and kentri