''Άφεση αμαρτιών'' σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2011, η οποία αναμένεται να κοινοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.
Ειδικότερα, η επίμαχη έκθεση διαπιστώνει συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», κακοδιοίκηση, ανευθυνότητα και πειθαρχικές ποινές που ρίχνουν στα.. μαλακα τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς.
Οι εφοριακοί, λόγω της φύσης της εργασίας τους, φαίνεται πως εξακολουθούν να είναι «πρωταθλητές» στις περιπτώσεις διαφθοράς, ενώ δεν υστερούν και υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και συχνά υψηλό βαθμό στη διοίκηση.
Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών «κάτω από το τραπέζι» και ελλιπή ή αδικαιολόγητα «πόθεν έσχες».
Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων είναι η απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων ποινής.
Το γεγονός αυτό οδήγησε το γενικό επιθεωρητή στην άσκηση ένστασης ενώπιον των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, δυνατότητα που όμως περιορίζεται από το νέο πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4057/12 ).
Ειδικότερα, ο κ. Ρακιντζής άσκησε ένσταση κατά 185 πρωτόδικων πειθαρχικών αποφάσεων (εν συνόλω 1.250) που ήταν υπερβολικά επιεικείς ή η αιτιολόγησή τους ήταν ανεπαρκής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό, ύστερα από παρέμβαση του κ. Ρακιντζή, είναι αυξημένες περίπου κατά 10% συγκριτικά με πέρσι.
Το στοιχείο αυτό, καταδεικνύει την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και τη διατήρηση των προβλημάτων κακοδιοίκησης.
Όπως προκύπτει από τις υποθέσεις διαφθοράς σχεδόν το 70% των σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων έχει τελεσθεί από «παλιούς» υπαλλήλους με α' βαθμό και αρκετά χρόνια υπηρεσίας (τουλάχιστον 20-25). Επίσης, πολλοί κατέχουν θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων κ.ά.).
directNEWS.gr