Επιτέλους κάντε κάτι και για την ανάπτυξη!

Με τη μείωση όμως των εισοδημάτων και τις δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις η οικονομία έπεσε σε βαθειά ύφεση.
Καιρός είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι θεσμικές παρεμβάσεις (καθυστερούν απελπιστικά), που θα οδηγήσουν την οικονομία σε αναπτυξιακή πορεία.
Προφανώς προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος παρέστη σήμερα αιφνιδιαστικά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο κύκλου επαφών με τους εξαγωγείς όλης της χώρας. Στο χαιρετισμό του ο Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι οι εξαγωγείς παρά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας έχουν καταφέρει να αποτελέσουν με αξιοπιστία και συνέπεια αυτό που πρέπει να είναι η ελληνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή δημιουργική, τολμηρή και αποτελεσματική προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
''Είμαστε αποφασισμένοι'' είπε ο Πρωθυπουργός ''να εγκαθιδρύσουμε καθαρούς και απλούς κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτείας γιατί γνωρίζουμε ότι η πολυνομία και πολυπλοκότητα των θεσμών αποτελούν μήτρα διαφθοράς''.
Ζήτησε δε τη βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου για την αλλαγή της νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε ειδικά το φορολογικό πλαίσιο να λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει όλους τους έλληνες πολίτες ως αξιόπιστους εταίρους και όχι ως υπόπτους τους οποίους προσπαθεί να τιμωρήσει αδιακρίτως ενώ στοχεύει και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
''Σεβόμαστε'' είπε χαρακτηριστικά ''την λειτουργία του κάθε ενός από εσάς και πιστεύουμε ότι πρέπει να ελέγχεται με τρόπο διαφανή χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι''.
΄Ενα από τα θέματα που τέθηκαν από τους επιχειρηματίες στον Πρωθυπουργό είναι η ανάγκη να δοθούν δυνατότητες στους νέους να αναδείξουν τις ιδέες τους και το δυναμισμό τους καθώς και να αποκτήσουν ως όραμα τη δημιουργικότητα. Η αναφορά αυτή ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα το κ. Παπανδρέου ο οποίος συμφώνησε ότι ''πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για την αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει όλοι μαζί να ξυπνήσουμε το γίγαντα που σήμερα ...πίνει καφέ αλλά μπορεί να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και να επιτύχει αν του δοθεί η κατάλληλες ευκαιρίες''.
Νωρίτερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε παρουσιάσει τις τέσσερις προτεραιότητες που θα στηριχθεί η πολιτική του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ρευστότητας και τον έλεγχο της αγοράς.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και για τη νεανική επιχειρηματικότητας αλλά κι για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων. Μάλιστα ο υπουργός αναφέρθηκε στο κίνημα των νέων επιχειρηματιών που είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει.
Ο υπουργός κάλεσε για μια ακόμη φορά τις πολυεθνικές να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών διότι όπως είπε υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην αγορά μας υπερτιμολογούνται προϊόντα μέχρι και 30% από ότι πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, ο υπουργός τόνισε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και θα υπάρξουν δράσεις για την υπέρβαση της κρίσης με την αναμόρφωσή του στις αρχές του 2011.