Logo

Οικονομική στήριξη στην Ελλάδα προσφέρει η Κίνα

papandreou_chiΟικονομική ένεση από τα γιγαντιαία συναλλαγματικά της αποθέματα προσφέρει στην πληττόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα η Κίνα, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική της εφημερίδα Handelsblatt.
O κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao, γράφει η εφημερίδα, δήλωσε σήμερα με την έναρξη της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, ότι η χώρα του έχει αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και αυτό θα κάνει και στο μέλλον, όταν η Ελλάδα βγει και πάλι στις αγορές.
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στις συμφωνίες που υπόγραψε η Κίνα με την Ελλάδα για μελλοντικές επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα στους τομείς επικοινωνιών, τουρισμού και κατασκευών.
Ο Πρόεδρος της Κίνας που πραγματοποιεί επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου πολυήμερο ταξίδι σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας με πρώτη την Ελλάδα, έφθασε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα και λίγο αργότερα είχε  συνάντηση στο Μαξίμου με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Δίνοντας το εύρος των ελληνοκινεζικών σχέσεων που πάει πέρα από την οικονομική συνεργασία και πέρα από τα διμερή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η σημασία αυτής της σχέσης δεν είναι μόνον οικονομική αλλά και πολιτική με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Οι δύο πρωθυπουργοί, που συζήτησαν αρχικά κατ' ιδίαν και στη συνέχεια με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, συζήτησαν και για τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ, για την εμβάθυνση των οποίων, όπως είπε ο κ Παπανδρέου ενεργεί η Ελλάδα. Η Κίνα επίσης επιδιώκει την ενίσχυση της σινο-ευρωπαϊκής σχέσης και στηρίζει την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ.

Ειδικά για την οικονομική κρίση, ο κ. Jiabao ανέφερε ότι “η Κίνα θα καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τόσο τις χώρες της ευρωζώνης όσο και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση”.

Εξαίροντας τις διαχρονικές αξίες των δύο λαών, ως θεμέλιο της πολιτικής συνεργασίας, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε καταλήγοντας ότι “στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι σταθερές είναι οι αξίες του σεβασμού του ανθρώπου, του περιβάλλοντος, της δικαιοσύνης , της πάταξης της φτώχειας. Οι αρχαίοι μας πολιτισμοί αναδεικνύουν αυτές τις σταθερές για να εξανθρωπίσουμε την παγκόσμια οικονομία.”

Αμέσως μετά τη συνάντηση υπεγράφησαν 13 συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές που υποδηλώνουν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, ενώ το Πεκίνο έδωσε χειροπιαστή απόδειξη της επιθυμίας του να συμβάλει από κοινού με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε  μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η Κίνα, είπε, είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να διευρύνει το εμπόριο προς την Κίνα ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές να αναπτυχθούν ισορροπημένα και βιώσιμα.

“Τα επόμενα 5 χρόνια είμαι πεπεισμένος ότι θα διπλασιαστεί ο όγκος εμπορίου στα 8 δις δολάρια”
, δήλωσε.

Η Κίνα προτίθεται επίσης να ιδρύσει ένα ελληνο-κινεζικό αναπτυξιακό ταμείο με 5 δις δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην Κίνα.

Επίσης, η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δις .

Θα ενθαρρύνουμε, πρόσθεσε ο κινέζος πρωθυπουργός, τις κινεζικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα και έχω δώσει ήδη εντολή και να διοργανωθούν επιχειρηματικές και διερευνητικές αποστολές.




created @ westweb and kentri