Logo

H Ελλάδα στις 20 χώρες που δεν εφαρμόζουν συνθήκη του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας

OECDΣύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Δ.Δ.) για το 2010,  η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 20 χωρών που σημειώνουν μικρή ή καθόλου δράση στην κατεύθυνση εφαρμογής της συνθήκες του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών.
Η έκθεση της Δ.Δ. για το 2010 δείχνει ότι 7 από τις 36 υπό αξιολόγηση χώρες εφαρμόζουν ενεργά τη Συνθήκη του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Η αύξηση που παρατηρείται από πέρυσι (από τέσσερα σε επτά κράτη) αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Η έκθεση παρουσιάζει επίσης τη μέτρια εφαρμογή της εν λόγω συνθήκης σε 9 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 21% των εξαγωγών. Οι υπόλοιπες 20 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών, σημειώνουν μικρή ή καθόλου δραστηριότητα ως προς την εφαρμογή της Συνθήκης. 
Η απογοητευτική πορεία της Ελλάδας στον τομέα αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη πρόσβασης στις απαιτούμενες πληροφορίες και δεδομένα για τη συμπλήρωση της έκθεσης. Οι πληροφορίες για την ελληνική κατάσταση προέρχονται κυρίως από τα ΜΜΕ, τις φήμες που κυκλοφορούν καθώς και στοιχεία από υποθέσεις που ανοίγονται σε τρίτες χώρες.
Τα τελευταία έξι χρόνια, από τότε που η Διεθνής Διαφάνεια εποπτεύει την εκτέλεση της Συνθήκης του ΟΟΣΑ, η εφαρμογή της νομοθεσίας διπλασιάστηκε από 8 σε 16 χώρες. Αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο. Είναι όμως ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη 20 χώρες με μικρή ή καθόλου εξέλιξη.
Το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον δεν αποτελεί δικαιολογία για τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ να αγνοούν τη συλλογική τους δέσμευση στην καταπολέμηση της δωροδοκίας των ξένων δημόσιων λειτουργών. Αντιθέτως, η καταπάτηση των πράξεων δωροδοκίας πρέπει να αποτελεί κύριο στοιχείο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης. Η επίτευξη σημαντικών οφελών από την καταπολέμηση της ξένης δωροδοκίας, απαιτεί την άσκηση πολιτικής υψηλού επιπέδου από το ΟΟΣΑ στις χώρες που υστερούν, καθώς και την άσκηση ουσιαστικής πίεσης από τις κυβερνήσεις των κρατών εκείνων που παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα ως προς την εφαρμογή της Συνθήκης.
Το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών προέρχεται από χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει τη Συνθήκη του ΟΟΣΑ. Δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητος ο ολοένα ισχυρότερος ρόλος που διαδραματίζουν η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία στην παγκόσμια οικονομία. Καθώς το μερίδιό τους στο διεθνές εμπόριο αυξάνεται, είναι σημαντικό οι χώρες αυτές να τηρούν τους ίδιους κανόνες με τις άλλες κύριες εξαγωγικές χώρες. Η Διεθνής Διαφάνεια προτρέπει τον ΟΟΣΑ να επισπεύσει τις προσπάθειές του προς τις κυβερνήσεις αυτές να υιοθετήσουν τη Συνθήκη. 
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των υποθέσεων δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών, οι οποίες έχουν επιλυθεί με διακανονισμό. Ενώ τέτοιου είδους διευθετήσεις αποφεύγουν χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις, πρέπει να συνοδεύονται από πλήρη διαφάνεια λόγω του υψηλού κόστους και των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις δίκες. Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ να καθορίσουν τις διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την αμεροληψία των δικαστικών πορισμάτων, τη δημοσίευση των όρων διακανονισμού και των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και τη λήψη μέτρων προς εξασφάλιση ικανοποιητικής τιμωρίας των ένοχων εταιρειών και ιδιωτών.
Η Έκθεση Προόδου εφαρμογής της Συνθήκης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας Ξένων Δημοσίων Λειτουργών κατά τις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές (OECD Convention on Combating Bribery of Foreign Public Officials in International Business Transactions) για το 2010 της Διεθνούς Διαφάνειας, είναι η 6η σε σειρά έκθεση, η οποία εξετάζει την επίδοση εκτέλεσης της Συνθήκης σε 36 από τις 38 χώρες που την έχουν επικυρώσει. Βασίζεται σε πληροφορίες από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Διαφάνειας και περιλαμβάνει case studies με τις επικρατέστερες υποθέσεις δωροδοκίας στις οποίες εμπλέκονται πολυεθνικές εταιρείες. Η Έκθεση του 2010 επίσης παρουσιάζει τις επιδόσεις κάθε χώρας σε τομείς όπως η επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου και του συστήματος, οι απαιτήσεις και η εκτέλεση μέτρων για τους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, καθώς και η πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας.




created @ westweb and kentri