Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Επιστολή - καταγγελία του Δ.Ε.Σ προς Σαμαρά για την κατάντια του Ε.Ε.Σ.

Καταγγέλλουν την πολυετή Διοίκηση Μαρτίνη

erithros_staurosΤην παρέμβαση του πρωθυπουργού για εκπλήρωση εκ μέρους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού των υποχρεώσεις του προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, ζητεί εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας ΕΣ/ΕΗ (IFRC  Γενικός της Γραμματέας, Bekele Geleta.
Με επιστολή του με ημερομηνία 31/01/2013, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό  και τον υπουργό Εξωτερικών, υπογραμμίζει την βαθειά απογοήτευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την απουσία ειλικρινούς διάθεσης για συνεργασία εκ μέρους του Ε.Ε.Σ. Επισημαίνεται στην επιστολή ότι,  η Διοίκηση του Ε.Ε.Σ. που διαδέχθηκε εκείνη υπό τον περιβόητο Ανδρέα Μαρτίνη, έδειξε απρόθυμη να συνεργαστεί με απεσταλμένους της Διεθνούς Ομοσπονδίας, που εστάλησαν στην Ελλάδα, με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυση των πολυάριθμων και σοβαρών προβλημάτων που συσσωρεύθηκαν στον Οργανισμό, κατά τη διάρκεια της πολυετούς Διοίκησης Μαρτίνη.
Στη συνέχεια το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής:                                     
.

Εξοχότατε,  

Εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας ΕΣ/ΕΗ (IFRC) σας ευχαριστώ για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδείξατε στη δύσκολη υπόθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την τοποθέτηση του πρέσβη κυρίου Δ. Κοδέλλα ως Ειδικού Εκπροσώπου της Eλληνικής Kυβέρνησης.

Σε προηγούμενες επιστολές που απηύθυνα στην Εξοχότητά σας, καθώς και στην αυτού Εξοχότητα Υπουργό των Εξωτερικών, εξέφρασα τη βαθειά μου ανησυχία για την ικανότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) να φέρει εις πέρας τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις, όπως επίσης και να διατηρήσει την ακεραιότητά του, και κατά συνέπεια την ακεραιότητα της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Με βαθειά απογοήτευση αντιλαμβανόμαστε ότι παρά τις προσπάθειες και τις επαφές μας με ορισμένα μέλη της νέας ηγεσίας, η οποία είναι έτοιμη για αλλαγή, η πλειοψηφία επιδεικνύει έλλειψη κάθε ειλικρινούς διάθεσης για συνεργασία, απομακρύνοντας συνεχώς, με αυτό τον τρόπο, τον Ε.Ε.Σ. από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώθηκε επίσης από την απροθυμία της να συναντηθεί με απεσταλμένους μας που εσπευσμένα εστάλησαν στην Ελλάδα, με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυση των πολυάριθμων και σοβαρών προβλημάτων που συσσωρεύθηκαν στον Οργανισμό, κατά τη διάρκεια των πολλών ετών της προηγούμενης ηγεσίας του Εθνικού Συλλόγου.

Επιθυμώντας να μη σπαταλήσουμε περισσότερο από τον πολύτιμο χρόνο σας, επιτρέψτε μου πολύ σύντομα να απαριθμήσω μερικά από τα σημαντικά αυτά προβλήματα που παρουσιάζει για εμάς η περίπτωση του Ε.Ε.Σ.:

•        Άρνηση τροποποίησης του απαρχαιωμένου Καταστατικού του, σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα και σύγχρονα πρότυπα διοίκησης, διαχείρισης και λογοδοσίας, πρότυπα με τα οποία συμμορφώνονται όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαϊκοί Σύλλογοι και μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προσήλωσή του Ε.Ε.Σ. στις Θεμελιώδεις Αρχές του Κινήματος.
•        Άρνηση παροχής στη Διεθνή Ομοσπονδία των οικονομικών στοιχείων του Ε.Ε.Σ, βάσει των καταστατικών υποχρεώσεών του.
•        Άρνηση καταβολής στη Διεθνή Ομοσπονδία της καταστατικής του συνεισφοράς, η οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε δήλωση αδυναμίας πληρωμής, με συνέπειες την απώλεια τόσο του παθητικού όσο και του ενεργητικού δικαιώματος ψήφου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία ελπίζει ειλικρινά να μην υποχρεωθεί να οδηγηθεί σε αυτό το σημείο ή να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν τον Οργανισμό σε μια οδό χωρίς επιστροφή, γεγονός που δεν αρμόζει ούτε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ούτε στην ίδια τη χώρα.

Εξοχότατε, με μεγάλη μας λύπη σας διαβεβαιώνουμε ότι η Διεθνής Ομοσπονδία δεν έχει άλλη επιλογή από το να απευθύνει έκκληση σε εσάς προσωπικά, για την άμεση και οριστική επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Ολοκληρώνοντας, ανανεώνω στην Εξοχότητά σας τη διαβεβαίωση της βαθύτατης εκτίμησής μου και υπογραμμίζω ότι η Διεθνής Ομοσπονδία θα χαιρετίσει την περαιτέρω συνεργασία και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της νομικής θέσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διατηρηθεί αλλά και να διευρυνθεί ο επικουρικός για την Κυβέρνηση ρόλος του στο ανθρωπιστικό πεδίο.


Με εκτίμηση,

Bekele Geleta
Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo