Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Nαι με συντριπτική πλειοψηφία είπε το Bundestag

bundestag11Με μεγάλη πλειοψηφία το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.
Τη συμφωνία των Βρυξελλών υπερψήφισαν 473 βουλευτές, εκατό βουλευτές την καταψήφισαν, ενώ απείχαν 11. Το αποτέλεσμα σημαίνει προφανώς ότι υπήρξαν μεμονωμένες διαρροές και σε άλλα κόμματα, εκτός του Κόμματος της Αριστεράς που είχε ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία.
Μόνο το 2013 η κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 730 εκ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνίες των Βρυξελλών.
Μιλώντας στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόiμπλε ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες διευκολύνσεις προς την Ελλάδα, εάν η χώρα εκπληρώσει τους στόχους που έχουν μετατεθεί πλέον για το 2014, δηλαδή εάν παρουσιάσει, όπως έχει συμφωνηθεί, πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού 4%.
«Οι Έλληνες έχουν καταφέρει πολλά και δεν μπορούν μέσα σε δύο χρόνια να αναπληρώσουν όλα όσα παρέλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόiμπλε. Η εναλλακτική λύση θα ήταν μία διαδικασία που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ευρωζώνης, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Επεσήμανε πάντως ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι η κατάρρευση μίας δήθεν ευημερίας που είχε χρηματοδοτηθεί με τη βοήθεια δανείων από το εξωτερικό», ενώ συνέκρινε την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με την αντίστοιχη στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος ο Σόϊμπλε ανέφερε ότι «πρόκειται για λάθος συζήτηση σε λάθος στιγμή». Για το ίδιο ζήτημα ο επικεφαλής της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ είπε ότι δεν έχει νόημα να συζητούμε σήμερα για εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής που ίσως χρησιμοποιηθούν το 2020.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στις εκλογές του 2013 Πέερ Στάiνμπρoυκ επέκρινε την κυβέρνηση της ‘Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας: «Αποφεύγετε την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι» αλλά το κούρεμα θα έρθει και τότε «η Μέρκελ δεν θα μπορεί πλέον να απαρνηθεί την ευθύνη της».

DW




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo