Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Μεγάλη απάτη σε βάρος ευρωπαϊκών εμπορικών αλυσίδων

etiketes2Σάλο έχει προκαλέσει στους διοικούντες τις ευρωπαϊκές εμπορικές αλυσίδες H&M, C&A και Tchibo, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times Deutschland. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι εμπορικές αυτές αλυσίδες διαθέτουν εν αγνοία τους στην αγορά προϊόντα από γενετικά μεταλλαγμένο βαμβάκι, ενώ στις ετικέτες αναγράφεται ότι είναι από βιολογικό βαμβάκι.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα αυστηρά οικολογικά στάνταρτς, που προβάλλουν  οι εμπορικές αλυσίδες για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.
Σύμφωνα με το 50% και πλέον του βιολογικού βαμβακιού εισάγεται από την Ινδία και η απάτη αποκαλύφθηκε τον Απρίλη 2009 από τις Αρχές της Ινδίας.
Πολλές βιομηχανίες βάμβακος στην Ινδία σε συνεργασία με δυτικές εταιρίες πιστοποίησης, έριξαν στην αγορά μεγάλες ποσότητες υφασμάτων από γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι. Οι βιομηχανίες βάμβακος  συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρίες πιστοποίησης.
Οι αρμόδιες αρχές στην Ινδία επέβαλαν χρηματικά πρόστιμα ύψους 10.000 περίπου ευρώ στις εταιρίες πιστοποίησης Ecocert από τη Γαλλία και Control Union από την Ολλανδία.
Στις εταιρίες αυτές είχε ανατεθεί από τις ευρωπαϊκές εμπορικές αλυσίδες H&M, C&A και Tchibo, ο έλεγχος της τήρησης των οικολογικών στάνταρτς από τους κατασκευαστές των προϊόντων.



Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo