Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Συμφώνησαν να σώσουν τα προσχήματα αλλά όχι τον πλανήτη

planetΣε συμβιβαστική  συμφωνία που σώζει τα προσχήματα και όχι τον πλανήτη κατέληξαν στην Κοπενχάγη, οι χώρες που είναι κυρίως υπεύθυνες για την υπερθέρμανση.
Χθες αργά το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέληξε σε μία συμφωνία για το κλίμα  με την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Κίνα και τη Βραζιλία. Το περίγραμμα της συμφωνίας υπολείπεται όμως κατά πολύ των φιλοδοξιών που υπήρχαν για τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Είπε πως η συμφωνία δεν θα είναι νομικά δεσμευτική αλλά θα πρέπει οι χώρες να καθορίσουν τους στόχους εκπομπών τους. "πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο πέρα" στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η πρόοδος αυτή δεν είναι αρκετή».
Μερικά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, η οποία τιτλοφορείται "Συμφωνία της Κοπεγχάγης" είναι τα ακόλουθα:

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
"Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται σύμφωνα με την επιστήμη... με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές έτσι ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου".

ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μία πρόταση που επισυνάπτεται στη συμφωνία καλεί για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη έως τα τέλη του επόμενου έτους.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΦΤΩΧΩΝ ΧΩΡΩΝ
Το κείμενο αναφέρει: "Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους, τεχνολογία και δημιουργία ικανοτήτων προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες".
Αναφέρει ως ιδιαίτερα ευπαθείς και έχουσες ανάγκη βοήθειας τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και χώρες στην Αφρική.
"Οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν έναν στόχο κινητοποίησης από κοινού 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών".
Ένα παράρτημα αναφέρει τις ακόλουθες βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2010-2012:

    ΕΕ - 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια

    Ιαπωνία - 11 δισ. δολάρια

    Ηνωμένες Πολιτείες - 3,6 δισ. δολάρια

ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Οι λεπτομέρειες για τα σχέδια μετριασμού των ρύπων περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, ένα για τους στόχους των ανεπτυγμένων χωρών και ένα για τις εθελοντικές δεσμεύσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών.
Αυτές δεν είναι δεσμευτικές και περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τις δεσμεύσεις - κυμαινόμενες από τις "υπό σκέψη" για τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις "εγκριθείσες με νομοθεσία" για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ
Ένα από τα σημεία αδιεξόδου για μία συμφωνία, κυρίως επειδή η Κίνα αρνήθηκε να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους, το τμήμα για την παρακολούθηση των δεσμεύσεων των αναπτυσσομένων χωρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα της συμφωνίας.
Αναφέρει πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να παρακολουθούν τις προσπάθειές τους και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη κάθε δύο χρόνια, με μερικούς διεθνείς ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν δυτικές ανησυχίες για διαφάνεια αλλά "να διασφαλισθεί ότι η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού".

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ
Η συμφωνία "αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση δασών και την ανάγκη να ενταθεί η απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου από τα δάση" και συμφωνεί να παράσχει "θετικά κίνητρα" για τη χρηματοδότηση τέτοιας δράσης με οικονομικούς πόρους από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ
Αναφέρονται, αλλά όχι λεπτομερειακά. Η συμφωνία αναφέρει: "Αποφασίζουμε να επιδιώξουμε διάφορες προσεγγίσεις, περιλαμβανομένων ευκαιριών για τη χρησιμοποίηση αγορών ώστε να ενταθεί το κόστος-αποτελεσματικότητα των και να προωθηθούν οι δράσεις μετριασμού".
Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo