Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Το παραμύθι της πολυσυζητημένης κάθαρσης στη Δικαιοσύνη

Σε κακόγουστο αστείο εξελίσσεται η πολυσυζητημένη κάθαρση της Δικαιοσύνης. Πέρα από τις περιπτώσεις, κάποιων «αδέσποτων» επίορκων δικαστών και μερικών ακόμη που δρούσαν ώς κύκλωμα, που προσέφερε στο πιάτο των «αρχάγγελων» της κάθαρσης, η δημοσιογραφική έρευνα, δεν έχει γίνει τίποτε το ουσιαστικό.
Οι συχνές βαρύγδουπες δηλώσεις του κ Παπαληγούρα, ότι «η κάθαρση θα προχωρήσει σε βάθος και θα ολοκληρωθεί χωρίς εξεραίσεις, χωρίς εκπτώσεις», είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Τα οργανωμένα κυκλώματα στη Δικαιοσύνη συνεχίζουν τη δράση τους και μάλιστα με νομοθετική κάλυψη, την οποία προσφέρει ο νόμος 3160/ 2003. Είναι ο νόμος για την Επιτάχυνση της Ποινικής Διαδικασίας, που δίνει το δικαίωμα, στον Εισαγγελέα που διεξάγει την προκαταρκτική να θέτει στο αρχείο ποινικές υπόθέσεις, ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος με την τυποποιημένη στον Π.Κ. διατύπωση «δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις», είτε γιατί είναι ανεπαρκής, είτε δεν έχει κότσια και ενδίδει σε πιέσεις, είτε ανήκει σε κάποιο κύκλωμα και εκτελεί εντολές.
Για να τηρούνται τα προσχήματα, ή για λόγους δημοσίων σχέσεων, διατάσσεται από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας προκαταρκτική εξέταση, ανατίθεται επιλεκτικά σε κάποιο εισαγγελέα και στις περισσότερες περιπτώσεις πηγαίνει στα αζήτητα.

Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο, είτε λόγω συμμετοχής σε κύκλωμα, είτε λόγω συναδελφικής (το σωστό συντεχνιακής) αλληλεγγύης, να εκδίδονται άδικες αποφάσεις προκειμένου να καλύπτονται συναδέλφοί τους.
Ο πρωτόγονος τρόπος τήρησης των πρακτικών κυρίως στα ποινικά δικαστήρια, προσφέρεται για την αλλοίωσή τους. Συμβαίνει πολλές φορές, άλλα να καταθέτουν οι μάρτυρες και άλλα να περιλαμβάνουν τα πρακτικά μετά την καθαρογραφή τους.
Οι μεγαλύτερες αλχημίες γίνονται στις αστικές υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, όπου οι υποθέσεις μαγειρεύονται επί μήνες.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: Μαϊμού υιοθεσίες ενηλίκων, στημένες διαθήκες, αγωγές αποζημιώσεων κ.λ.π..
Εγγύηση για την απονομή του δικαίου, είναι η ποιότητα των δικαστών.
Δυστυχώς όμως στις μέρες μας οι δικαστές ποιότητας, είναι είδος υπό εξαφάνιση. Δεν τους αντέχει το σύστημα, αλλά ούτε και αυτοί δεν το αντέχουν και πάνε στο σπίτι τους.
Οι δικαστές σήμερα είναι καριερίστες, διαπλέκονται με την πολιτική και χειραγωγούνται από αυτή, διαφορετικά δεν υπάρχει καριέρα.
Οι δε εκλογές προϊσταμένων των Δικαστηρίων, θυμίζουν εκλογές κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Υπερβάλλουμε κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης;




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo