Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Δικαιοσύνη

Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Βασιλική Θάνου

thanouvas1234Η κυρία Θάνου επελέγη μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου καθώς αύριο λήγει η θητεία του Νυν προέδρου Αθανασίου Κουτρουμανου. Το υπουργικό συμβούλιο δεν προχώρησε σε άλλες προαγωγές ( αντιπροέδρων η των προέδρων του ελεγκτικού συνεδρίου και του ΣτΕ) κρίνοντας αναγκαία την κάλυψη της θέσης του πρόεδρου του Αρείου Πάγου,λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων, την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κ.λπ. Περισσότερα...

Από τη Δικαιοσύνη να αρχίσει η πάταξη της διαφθοράς

nikoloudis1212Την πρώτη θέση στη λίστα των μεταρρυθμίσεων στη βάση της συμφωνίας που εγκρίθηκε από το Eurogroup της Παρασκευής 20/2 στις Βρυξέλλες, καταλαμβάνουν  μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά θα πρέπει να αρχίσει από τη Δικαιοσύνη, με πρώτο μέτρο την δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δικαστών.
Η μη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των λειτουργών του ενός εκ των τριών πυλώνων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αποτελεί  στοιχείο προκλητικής αδιαφάνειας, μίας λειτουργίας που από τη φύση της πρέπει να είναι η πλέον διαφανής. Περισσότερα...

Επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

 

ΕΝΩΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380- FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αθήνα, 13-01-2015
Αρ. Πρωτ. 12

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Ενημερώνουμε τους κ.κ. Συναδέλφους ότι απεστάλη σήμερα από την Ένωσή μας η κάτωθι επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Περισσότερα...

Άξιος ο μισθός σου κ. Αθανασίου!

 

Athanasiou2222Μια ακόμη σκανδαλώδη, παράνομη και κατάφωρα αντισυνταγματική πράξη προσέθεσε στο μακρύ κατάλογο των παρανομιών του ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα: Με κοινή υπουργική απόφαση που φέρει τη δική του υπογραφή, ρυθμίζεται η καταβολή σε όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους Δικαστές, του ημίσεως των οφειλομένων, για την αναδρομική παρακράτηση των αποδοχών τους, σε τριάντα έξι (36) δόσεις.  Όμως ο κατ΄ ευφημισμόν υπουργός  «Δικαιοσύνης», χωρίζει τους δικαστές σε δύο κατηγορίες. Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να φωτογραφίζει ποιούς δικαστές θέλει να ευνοήσει (εν ενεργεία κατά ένα μέρος του διαστήματος από 1/8/2012 έως 30/6/2014 και το υπόλοιπο συνταξιούχοι!).

Περισσότερα...

Καλές συνθήκες κράτησης της Ηλία εγγυάται ο Αθανασίου

iliaΣχεδόν έξι ώρες κράτησε η εκδίκαση της υπόθεσης έκδοσης στην Ελλάδα της πρώην δικαστικού Τόνιας Ηλία στο εφετείο του Λονδίνου...
Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αναμένεται να βγει τις επόμενες εβδομάδες.
Η Τόνια Ηλία δεν βρισκόταν στην αίθουσα καθώς, όπως εξήγησε ο συνήγορός της, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μάτια της. Παρόλα αυτά η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά.
Στο δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι η εκζητούμενη θα κρατηθεί στην νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Αυτή η επιστολή - εγγύηση την οποία υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου κρίθηκε απαραίτητη γιατί επανειλημμένα έχουν αμφισβητηθεί οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Παράλληλα, όπως τονίζεται, η νέα πτέρυγα πληρεί όλα τα διεθνή στάνταρ. Περισσότερα...

Ένα διδακτικό βιβλίο για δικηγόρους - δικαστές και όχι μόνο

 

biblio-oikonomidis«Ο ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ 55 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του πολύ γνωστού ποινικολόγου Αριστείδη Οικονομίδη.  
Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη από τη «ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» και παρουσιάζεται  την προσεχή Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου και  ώρα 18:00 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Μυλωνόπουλος ο οποίος το προλογίζει γράφει: «Το βιβλίο καίτοι στηρίζεται σε προσωπικά βιώματα, και εμπειρίες, αναφέρεται σε  σημαντικά προβλήματα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και μάλιστα όχι μόνον επίκαιρα και περιστασιακά αλλά διαχρονικά. Το γεγονός δε, ότι δημοσιεύεται σε μιαν εποχή κρίσης –ειδικότερα: ηθικής και νομικής έκπτωσης- αλλά και σύγχυσης λόγω της επιχωριάζουσας πολυνομίας και κακονομίας, καθώς οι ποινικοί
κανόνες αλλά και η ποινική δικαιοσύνη γενικότερα δοκιμάζονται σθεναρώς προσδίδουν στη δημοσίευση ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Περισσότερα...

Από το 2008 το Υπ. Οικονομικών κάλυπτε τον Δήμαρχο Πύργου Γαβριήλ Λιατσή

eikonikatimologia1Με 6 χρόνια καθυστέρηση κινήθηκε η Δικαιοσύνη κατά του Δημάρχου Πύργου Γαβριήλ Λιατσή και άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και φοροδιαφυγή – αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το kentri.gr στις 4 Μαρτίου 2008.

Γράφαμε τότε: Περισσότερα...

Υπεύθυνη η Δικαιοσύνη για την ατιμωρησία των οικονομικών εγκλημάτων

rakintzis6Την ατιμωρησία αναφέρει, στην ετήσια έκθεσή του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) Λέανδρος Ρακιτζής, ως τη σημαντικότερη αιτία για την εκτεταμένη διαφθορά και κακοδιοίκηση στο Δημόσιο.
 
Συγκεκριμένα ο ΓΕΔΔ αναφέρει στη έκθεσή στου:
«Η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και η εν πολλοίς ανεπάρκεια των Δικαστηρίων να επιβάλουν το νόμο, κυρίως στα οικονομικά εγκλήματα, όπου πολλοί διαφεύγουν δια της μεθοδευμένης παραγραφής των αδικημάτων, όπως και η διακριτική μεταχείριση των επωνύμων που απαλλάσσονται με την έκδοση βουλευμάτων και μάλιστα για έλλειψη προθέσεως αντί της επ’ ακροατηρίω διαδικασίας, όπως και η σε μεγάλο βαθμό ποινική και πειθαρχική ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει δημιουργήσει στους παρανομούντες αίσθημα ασυδοσίας.

Περισσότερα...

Καταγγελία - σοκ

arios pagosΩμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης καταγγέλλει πρόεδρος Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με αφορμή την υπόθεση αντιδικίας μεταξύ του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Πρόεδρος Πρωτοδικείου Ευαγγελία Γεωργίτση που εκδίκασε την αγωγή του Π. Καμμένου σε βάρος του Α. Γεωργιάδη, για συκοφαντική δυσφήμηση, όσον αφορά στην υπόθεση του σκάφους Iliatoras, καταγγέλλει -μέσω αναφοράς- την παρέμβαση και τις πιέσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου ώστε να μειώσει τη χρηματική ποινή ειδάλλως θα τιμωρούνταν με. πειθαρχικό παράπτωμα και ως εκ τούτου δεν θα προαγόταν. Περισσότερα...

Αρχή πάντων Δικαιοσύνη!

 

Υπάρχει όμως σήμερα Δικαιοσύνη;
 
dikaios3Η διαπίστωση ότι η Δικαιοσύνη στον τόπο μας, ανταγωνίζεται σε απαξίωση την πολιτική εξουσία, είναι πλέον καθολική.
Η κρίση αξιών έχει προσβάλει τη Δικαιοσύνη ως θεσμό, καθώς η διαφθορά στους κόλπους της, αποτελεί κανόνα και όχι μεμονωμένο φαινόμενο.
Ούτε η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται την ύπαρξη διεφθαρμένων δικαστών. Δέχεται ότι υπάρχει πράγματι μια μειοψηφία επίορκων  που εκθέτει την πλειοψηφία των έντιμων δικαστικών λειτουργών.
Το ότι δεν πρόκειται για μειοψηφία, αλλά για γενικευμένο φαινόμενο, αποτελεί το γεγονός ότι δεν πατάσσεται ριζικά.

Περισσότερα...

Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo