Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Α/ΓΕΕΘΑ: Οποιος κατέβει στη διαδήλωση της 9ης Μαρτίου με στολή θα φάει «καμπάνα»

geetha1Εγκύκλιο- αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος ενημερώνοντας τους εν ενεργεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων ότι απαγορεύεται η συμμετοχή τους σε πορείες, διαδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις με στολή.

Η εγκύκλιος αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς για το Σάββατο είναι προγραμματισμένη στην Αθήνα πανελλήνια συγκέντρωση αξιωματικών εν ενεργεία και αποστράτων με διοργανωτή το Σύνδεσμο Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων(ΣΥΣΜΕΔ). Διαμαρτύρονται για τις μειώσεις των μισθών αλλά και των συντάξεών τους.

Ο κ. Κωσταράκος στην εγκύκλιο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Απαγορεύεται αυστηρά από τώρα και στο εξής η συμμετοχή στελεχών με στολή σε μη υπηρεσιακές δημόσιες συγκεντρώσεις και, γενικά, εκδηλώσεις που αποσκοπούν στη συλλογική ή ομαδική προβολή προβλημάτων, αιτημάτων και απόψεων-θέσεων, κατά τρόπο αντίθετο προς τη στρατιωτική πειθαρχία και δεοντολογία και τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες. Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω ουδόλως επηρεάζουν τις ισχύουσες διατάξεις περί υποβολής ατομικών προτάσεων-παραπόνων- αιτημάτων,τις οποίες και καλούνται όσα στελέχη επιθυμούν να χρησιμοποιούν, έχοντας το θάρρος της γνώμης τους και διατηρώντας την αξιοπρέπεια που αρμόζει σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η τελευταία επισήμανση του κ. Κωσταράκου προφανώς αποτελεί απάντηση στην πρόσκληση του ΣΥΣΜΕΔ που σημειώνει:

«Δίνουμε όλοι το παρόν μας με επιμελημένη στολή ,για εμάς ,τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας».

Επικαλείται δε απόφαση του Αρείου Πάγου τονίζοντας:
«Με την υπ΄ αριθμ. 3/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έγινε δεκτό ότι «του ατομικού δικαιώματος της συνενώσεως, απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς η άσκηση του δικαιώματος αυτού να εξαρτάται από οποιαδήποτε άδεια ή έκδοση ρυθμιστικού της ασκήσεώς του τυπικού νόμου».

Η απόφαση αυτή επιβεβαίωσε το δικαίωμα των στρατιωτικών να συγκροτούν επαγγελματικές ενώσεις, όπως προβλέπεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.Για την ανωτέρω απόφαση ο Άρειος Πάγος στάθμισε όλες τις παραμέτρους, μελέτησε και έλαβε, ειδικότερα, υπόψη του το ειδικό καθεστώς των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις υφιστάμενες διαταγές, κανονισμούς και διατάγματα που το διέπουν, καταρρίπτοντας νομικά κάθε αμφιβολία για την παροχή αδιακρίτως όλων των συνταγματικών ελευθεριών και στους Έλληνες στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων και η ελευθερία της έκφρασης.

Δέχτηκε δε, και ακολούθως τα Πρωτοδικεία ανά την Επικράτεια εφάρμοσαν την ανωτέρω απόφαση, τα αναγραφόμενα στα καταστατικά των Ενώσεων όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονταν ρητά και συγκεκριμένα τι απαγορεύεται και τι όχι να πράττουν τα μέλη των Ενώσεων, συνάγοντας το συμπέρασμα ότι η παρουσία των εν ενεργεία στρατιωτικών σε συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Ενώσεις αυτές ως μέσο επίτευξης των σκοπών τους δεν απαγορεύεται να είναι με στολή, καθόσον κάτι διαφορετικό από την ελευθερία αυτή θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και άσκησης της συλλογικής δραστηριότητας».

iefimerida.gr


Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo